"Drift"

Inngår i produksjon "Drift" - en samproduksjon Vision Mechanics (Sco) og Figurteatret i Nordland.

Drift var en kombinasjon av installasjon og keltisk folkeopera. Musikken ble laget av Eddie McGuire og tekst/libretto av Judith Adams. Design var ved Kim Bergsagel, Iain Halket, Tony Reason, Alice Wilson og Adrian Barber. Produsent og regissør var Symon Macintyre.

Premieren på denne produksjonen var på Burntisland/Pettycur Sand Dunes i Scottland 26.-29. juni 2015. Målgruppen var ungdom og voksne. 

I løpet av sommeren 2016 besøkte Drift Norge og spilte under Stamsund Teaterfestival, Festspillene i Nord-Norge (Harstad), på Trænafestivalen og på Fossekleiva Kultursenter (Berger). 

Dette objektet omhandler installasjoner i produksjonen med samme tittel.

Informasjon

(Objekt ID 131265)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato jun. 2015
Kategori Andre figurer
Emneord Voksne
Størrelse Her handler det om mange elementer, ikke én størrelse.
Lisens

Vision Mechanics og Figurteatret i Nordland.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Drift ble utviklet i samarbeid med Figurteatret i Nordland gjennom flere forprosjekter i perioden 2012-2014. 

"Betty skulle reise med båt over sundet til Lerwick på Shetland til lege og torghandel. Et uvær overrumplet båten og mannskapet ble skylt overbord. Alene drev Betty over Nordsjøen, før båten til slutt strandet på Lepsøya på Sunnmøre." (jf. FiN).

Installasjonen ble fremført på tradisjonelle instrumenter med Gerda Stevenson som vokalist.

Kilder: Figurteatret i Nordland - www.figurteatret.no/produksjoner

Giver: Figurteatret i Nordsland.

Overført: 17.01. 2023. 

Materialtyper

Dette objektet har en egen kategori og det er installasjon. Den har vi ikke lagt til blant kategoriene til teaterfigurene. Det bør vi gjøre, men det vil være kun unntaksvis at vi vil registrere installasjoner.  

Som det tydelig fremgår av fotoene er ikke Drift en produksjon med teaterfigurer. Red. ønsker allikevel å innlemme disse installasjonene i galleriet med teaterfigurer som aldri blir skapt i et vakum. Rommene som omgir figurene er særdeles viktig i denne form for teater. Red. håper at installasjonen kan være til inspirasjon for skapende billedkunstnere/scenografer mfl. Fotoene viser at det ble tatt i bruk mange virkemidler knyttet til kystkulturen som tekstil (seil), tre (drivved?), fiskegarn, tønne, kunstig formede hvaler, men de viktigste elementet var naturen selv som installasjonen utspilles i. Den overgår det meste. 

Vurderinge er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Hva kan sies om konstruksjoner til disse installasjonen? Lite, ikke annet enn at de er svært enkle. Stokker med og uten seil var festet i sand, det var også den "luftige" konstruksjonen av treplanker (et skjul, vern, skur?) som må ha vært et tilholdssted for karakteren. Installasjonen handlert om naturens krefter og menneskets overlevelsesevne.

Hvordan det musikalske verket ble framført har vi (red.) ingen informasjon om.

Vurderinge er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

"I april 2016 ble Drift ble nominert i hele tre av ti kategorier til "den skotske heddaprisen", nærmere bestemt Beste musikk og lyd. Beste design og Beste tekniske produksjon." Det skotske navnet på prisen er: Critics' Awards for Theatre in Scotland (Cats).

The Scotsman: "...no one who experienced it will forget this beautiful installation".

Edinburg Guide: "...unique and affecting experiences."

Vision Mechanics ble kjent for publikum i Lofoten etter at de viste installasjonen GHOST (Big Man) på Tørnholmen i Stamsund. I 2014 gikk BIG MAN i Stamsund og Leknes gater. 

For mer informasjon se: https//:visionmechanics.org

Tilknyttet (6)
Kim Bergsagel (person) – Designer
Iain Halket (person) – Designer
Tony Reason (person) – Designer
Alice Wilson (person) – Designer
Adrian Barber (person) – Designer
Drift (produksjon) – Andre figurer