Saga

Inngår i produksjon Saga, samproduksjon med Wakka Wakka Productions og Figurteatret i Nordland.

Produksjonen Saga  var en sann beretning fra Island om bankkrise og grådighet under finanskrisen. 

Konsept, scenografi, kostyme-, maskedesign og -konstruksjon var ved Gwendolyn Warnock som også hadde ansvar for teksten sammen med Kirjan Waage. Ansvarlig for figurdesign og -konstruksjon var Kirjan Waage som også hadde regien i samarbeid med Gwendolyn Warnock. 

Målgruppen var voksne.

Saga hadde verdenspremiere på Figurteatret i Nordland i desember 2012 og USA-première 10. mars 2013. Oslo-premieren var på Riksteatrets scene i Nydalen 20. februar 2014. 

Produksjonen var støttet av: Kulturrådet, Nordland Fylkeskommune ved Figurteatret i Nordland, New York State Council of The Arts, The  Eugene O'Neill Center og The Jim Henson Foundation.

Dette objektet omhandler figurene i produksjonen med samme tittel.

Foto fra utstillingen av teaterfigurer i Andrew Edlin Gallery i New York (2014) er også registrert under produksjonen Saga. 

Informasjon

(Objekt ID 130179)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato des. 2012
Kategori Stangfigur
Emneord Voksne
Størrelse Ulike størrelser - med snitt ca. 60 cm.
Lisens

Figurteatret i Nordland og Wakka Wakka Productions (USA).

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

i programmet står det følgende: "Egentlig skulle Saga være en islandssaga med vikinger i hovedrollene, men etterhvert tvang samtiden seg frem, som dukker fra en koffert. - Vi reiste til Island og intervjuet en lang rekke mennesker. Historiene har vi brukt til inspirasjon, og vi lærte at historien om vår fiktive familie kunne skjedd. Og at den kanskje kan skje igjen, sier Kirjan Waage. (...)  Saga er også en protesthistorie. En historie om hva som skjer med en familie når samfunnsnettverket rakner, når hele landet går konkurs og det blir revolusjon, sier Waage."

På scenen medvirket: Kirjan Waage, Andrea Osp Karlsdottír, Andy Manjuck, Gwendolyn Warnock/Elisabeth Hara, Conan Magee, Fergus Walsh. Voice-over: Gudjon Thorsteinn Palmarsson.

Kilder: Program for produksjonen Saga og Figurteatret i Nordland -www.figurteatret.no/produksjoner 

Giver: Figurteatret i Nordland, 29.08.2022.

Materialtyper

Saga bygget på en sann historie og det gjenspeilte seg også i de detaljerte klærne til teaterfigurene: mønstrete strikkeluer, skjerf, boblejakker og andre typer varmt yttertøy samt bukser og sko på bena m.m. Figurene var kledd for det kalde klimaet på sagaøya Island.

Det kan se ut som det er brukt materialer for vanlige klær: garn til luer og skjerf, ull-og dunstoff til yttertøy, varme stoffer for et kalt klima. 

Når det gjaldt ansiktene til teaterfigurene så hadde alle karikerte personlige trekk og uttrykk (på fotoene). Hodene ble sannsynligvis skåret ut i styrofoam eller et annet formelig materiale, forsterket og trukket med skinn eller et elastisk stoff. Figurene hadde fremskutte øyne, tydelig profil på nesene og store munner, som høyst sannsynlig kunne beveges.  

Fotoene forteller mye om teaterfigurene i denne produksjonen.

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Mange av figurene på gruppefotoet hadde høyst sannsynlig forskjellige konstruksjoner. Noen av figurene hadde også munner som kunne beveges. For å kunne gjøre bevegelsene med munnen måtte hånden til figurspilleren være inne i hodet til figuren. 

Foruten hode og kropp, hadde figurene armer, hender og ben å stå på (med litt svikt i knærne). Det var trolig festet en føringsstang i hvert av håndleddene til  figurene

Stort sett ser det ut som om bena fikk henge (og slenge litt). Slike ukontrollerte bevegelser kan gi en komisk effekt, men også svekke figurenes troverdighet. Det kommer helt an på konteksten. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Annen info

New York Times skriver: "That it's staged with imaginative theatricality and precise physical grace is less impressive than the realism of its carefully observed portraits."

Village Voice skriver: "The work is so full of big laughs and offers so much to love-Waage's wonderful puppet design, an appearance by the northern lights, and other delightful surprises... All you'll remember is how much fun you had."

Wakka Wakka er en teatergruppe som baserer sitt arbeid på en felles forståelse av kreativt og kunstnerisk samarbeid. Deres mål er å lage modige, enestående og uforutsigbare teaterstykker. 

Gruppen ledes av: Gabrielle Brechner, Kirjan Waage og Gwendolyn Warnock.

Du finner mer informasjon på: www.wakkawakka.org

Tilknyttet (5)
Gwendolyn Warnock (person) – Scenograf
Kirjan Waage (person) – Scenograf, Designer, Figurmaker
Wakka Wakka Productions (organisasjon) – Opphavsperson
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Saga (produksjon) – Figurspiller og figur