Hamsun

Inngår i produksjon "Hamsun at Hamarøy", samproduksjon med Wakka Wakka Productions (USA).

Hamsun som teaterfigur. Et figurteaterstunt som ble produsert i 2008 i anledning av grunsteinsnedleggelsen av Hansunsenteret på Hamarøy. Teatgerfiguren Hansun og manus var ved Kirjan Waage og dramaturgikonsulent var Preben Faye-Schøll. 

Dette stuntet skjedde 26. mai 2008 og Hamsun selv (i figurversjon) dukket opp av tåken og holdt en tale for dagen. 

Stuntet ble vist på Hamarøy. 

Informasjon

(Objekt ID 129853)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 26. mai. 2008
Kategori Stangfigur
Emneord Unge, Voksne, Barn
Størrelse Ca. 60 cm.
Lisens

Figurteatret i Nordland og Wakka Wakka Productions (USA).

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Hedersgjesten Hamsun ble nøye overvåket av to leger i hvite frakker. Hamsun selv kunne ikke skjule sin glede og stolthet over at det nå skulle bygges et senter til ære for ham. Han lot det skinne igjennom at det var på tide. Så spratt champagne korkenen og selv gav han senteret navnet Hamsun storsenter.

Hamsun ble spilt av Kirjan Waage.

Kilder1991 - 2011 Figurteatret i Nordland, Orkana forlag as, Stamsund 2011.

Giver: Figurteatret i Nordland. 

Transportert: 22.08. 2022. 

Materialtyper

Hodet til teaterfiguren Hamsun kan være skåret ut i isopor, deretter forsterket og trukket med hanskeskinn. Han var staselig kledd i hatt og frakk/jakke, har slips og gult silkelommetørkle i frakkens brystlomme. Han var riktig kledd for en høytidelig anledning. Fargen på filthatten og frakken var grå-grønn, frakken hadde knapper og knapphull. Under frakken hadde han en hvit skjorte. Ansikt, hals, hender og armer var hvite. Det var også øyenbryn, bart og deler av munnhulen. Det gav figuren preg av å være en eldre mann. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Teaterfiguren Hamsun hadde stang festet i hvert av håndleddene og derfor er han kategorisert som en stangfigur. Munnen kunne høyst sansynlig beveges. Derfor har figurspilleren den ene hånden inne i figurens hode for å kunne bevege/spille med munnen. 

På fotoet ser vi to figurspillere som animerer figuren, det har her vært nødvendig for å kunne holde og lese fra festtalen som Hamsun skulle framføre. ... og ellers hva han måtte ha på hjerte.  

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (4)
Kirjan Waage (person) – Figurmaker
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Wakka Wakka Productions (organisasjon) – Opphavsperson
Hamsun at Hamarøy (produksjon) – Stangfigur