Moritz Rabinowitz

Inngår i produksjon "Fabrik-The legend of Moritz Rabinowitz", samproduksjon med Wakka Wakka Productions (USA/Norge).

Denne produksjonen handlet om skjebnen til den polske jøden Moritz Rabinowitz. Manus, regi og produksjon var ved Wakka Wakka Productions, Inc. (David Arkema, Gabrielle Brechner, Kirjan Waage og Gwendolyn Warnock). De var også ansvarlig for scenografi og kostymer. Kirjan Waage hadde ansvaret for teaterfigurene og musikken var ved David Arkema, Gwendolyn Warnock. Dramaturgikonsulent var Preben Faye-Schjøll og sluttregien var ved Daniel Goldstein.

Produksjonen var for ungdom og voksne og premieren fant sted den 14. september 2007. Fabric turnertre i perioden 2007-2009 i Nordland, Norge og USA.

Premieren i USA var på Urban Stages Theatre i New York, 17. januar 2008. I 2008 ble produksjonen nominert til Drama Desk (Broadway-teatrenes pris) i kategorien Unique Theatrical Experience, og tildelt Citation of Excellence in Puppetry, UNIM-USA.

Informasjon

(Objekt ID 129550)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 14. sep. 2007
Kategori Stangfigur
Emneord Unge, Voksne
Størrelse Ca. 60 cm høy
Lisens

@ Wakka Wakka Productions (USA) og Figurteatret i Nordland.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Produksjonen handlet om industrigrüderen Mortiz Rabinowitz og hans familie under den tyske okkupasjonen i Norge. Familien sto mellom to kulturer i en tid da politikken i Sentral-Europa dreide seg mot dem, ifølge kilden (Figurteatret i Nordland). Ifølge programmet ble eiendelene til familien Rabinowitz plyndret  av Nazistene under krigen, hele hans forretningsvirksomhjet opphørte å eksistere. 

"... Some values cannot be compensated with money, such as being a person in a country where you are free to speak your opinion, to have influence, to criticize what you find to be wrong. ...It is better to die for freedom than to live in eternal slavery". Sitat Moritz Abramowitz, fra programmet.  

Kilde1991- 2011 Figurteatret i Nordland, Orkana forlag as, Stamsund,  (2011). Program for produskjonen Fabrik.

Giver: Figurteatret i Nordland. 

Transportert: 15.08. 2022.

Materialtyper

Det er kun ett foto av Moritz Rabinowitz i en liggende stilling, kledd i en blå og hvitstripete drakt. Denne drakten var høyst sannsynlig en fangedrakt. På andre foto vi kjenner fra samme produksjon, ble Rabinowitz avbildet i en elegant, kremhvit dress. Dette fotoet må ha vært fra hans velmaktsdager på 1930-tallet. Da bodde han i Haugesund hvor han bygget opp sin skreddervirksomhet.

Fangedrakten var høyst sannsynlig laget i bomull, vi kan se de slitte ermene på drakten. Dette fotoet tyder på at han ble utsatt for overgrep, han endte sine dager i Sachsenhausen under den andre verdenskrig.  

Hodet var formet, forsterket og trukket med tynt skinn eller et annet elastisk materiale. Vi kan tydelig se at ansiktstrekk som øyenbryn, øyne, nese, munn og ører ble sydd på med små sting. Det ble også håret hans. Vi regner med at munnen til figuren kunne beveges. 

Konstruksjon/teknikk

Teaterfiguren M. Rabinowitz hadde stenger i hver arm, festet i hvert håndledd. Han er derfor blitt plassert i kateogorien stangfigur. Men figuren hadde også en munn som trolig kunne beveges. For å kunne bevege munnen, må figurspilleren bevege/animere munnen med den enen hånden og spille med stengene med den andre. Dette er én mulig konstruksjon, andre er også tenkelig.

Vi ser på fotoet at en hånd med hanske holder rundt halsen på figuren, som  er i et fanget grep. 

Det ble trolig benyttet andre typer figurer i denne produksjonen som hanskefigurer og masker. Dessverre har vi ingen foto av disse. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

Du finner mye og spennende informasjon om Wakka Wakka Productions på hjemmesiden: http://wakkawakka.org/site/woks/fabric

Tilknyttet (7)
Gabrielle Brechner (person) – Scenograf
Kirjan Waage (person) – Scenograf, Designer, Figurmaker
Gwendolyn Warnock (person) – Scenograf
David Arkema (person) – Scenograf
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Wakka Wakka Productions (organisasjon) – Opphavsperson
Fabrik - Legenden om M. Rabinowitz (produksjon) – Stangfigur