Busteper

Inngår i produksjon "Busteper", samproduksjon med BOA Scenekunst (Oslo).

Busteper var en av karakterene i produksjonen med sammen navn, inspirert av Heinrich Hoffmanns bok om barneoppdragelse Der Struwwelpeter (Busteper) fra 1845. Scenografi og kostymer var ved Camilla Lilleengen, animasjon ved Elin Grimstad og regi ved Anne Mali Sæther.

Målgruppen var 6 + og produksjonen hadde premiere 14. januar 2006. Busteper turnerte i Nordland og i landet forøvrig. 

Produksjonen var støttet av Norsk kulturråd, Fond for utøvende kunstnere, Den kulturelle skolesekken og Ålesund kommune. 

Dette objektet omhandler figurene i produksjonen med samme tittel. Les mer om produksjonen her.

Informasjon

(Objekt ID 127670)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 14. jan. 2006
Kategori Maske
Emneord Barn
Størrelse Ca. 180 cm i høyde.
Lisens

Figurteatret i Nordland og BOA Scenekunst. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Det var BOA Scenekunst som hadde idéen til denne produksjonen som blandet groteske historier, animasjonsfilm, sang og svart komikk. Ifølge kilden (FiN),  så har karakteren Mærri lyst til å være litt rampete, men hun tør ikke. I sin egen fantasiverden møter hun veloppdragne Gordon og Viktoria og blir med dem på et 'korstog' mot dårlig oppdragelse og slett oppførsel. På sin vei møter de selvest Busteper, den mest rampete av alle. 

Skuespillerne var: Elin Grimstad, Gudbrand Heiene og Elisabeth Helland Larsen.

KILDER:

Figurteatret i Nordland: 1991 - 2011 Figurteatret i Nordland, Orkana forlag as (2011), Stamsund.

Grimstad, Elin. Epost 20.05. 2022

Transportert: 19. 05. 2022. 

Materialtyper

Maskeringen til Busteper var det lange og bustete håret som dekket store deler av overkroppen og begge armene. Han nektet å klippe både håret og neglene sine som hadde vokst seg ange som grener. Busteper var 'overgrodd' av hår og lange negler til skrekk og advarsel. 

Den store hårmanken kan være laget av flere materialer som f. eks. hamp, tau og/el. ulike typer stritt garn. Disse materialene ble høyst sansynlig farget. Kostynet forøvrig var et rødt halstørkle (?), en gul vest, sorte bukser og sko.

Informasjon er gitt på bakgrunn av foto og av Elin Grimstad (epost 20.05. 2022). 

Konstruksjon/teknikk

Det er neppe snakk om noen konstuksjon/teknikk for denne karakteren som ble spilt av en skuespiller. Hvorvidt han bærrer en maske er også diskutabelt, men her har vi valgt å inkludere denne produskjonen for de den spiller på så mange beslektede sceniske uttrykk med figurteater. 

Annen info

I epost fra Elin Grimstad har hun gitt utfyllende informasjon om denne produksjonen:

Boka Der Struwwelpeter ble skrevet av en barnelege og den er både  skremmende og morsom. Barna elsker den og den har vært en bestselger siden 1846.  

Det var Elisabeth Helland Larsen i Boa som fikk til  samarbeidet med figurteateret Nordland. Anne-Mali sydde saman ei slags historie av rimene i boka, mens vi, skuespillerne, jobbet på gulvet. Det ble et organisk teamrbeid.  

"Eg lagde to filmer - ein "slem" og ein "snill" film på studio i Oslo. Det var som skremselspropaganda og belønning. (...)

På scenen var jeg: "ei streng, kompleks viktoriansk dame som spilte på sag, men eg jaga også barn med saga, trua med å kappe av dei fingre. Elisabeth var på ein måte det litt skumle, traumatiserte barnet". 

Vi har fått tilbakemelding fra mange barn som elsket forestillinga, men som også syntes den var kjempeskummel.

Tilknyttet (4)
Camilla Lilleengen (person) – Scenograf
Boa Scenekunst (organisasjon) – Opphavsperson
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Busteper (produksjon) – Maske