Historien om O

Inngår i produksjon "Historien om O", samproduksjon med Hollow Creature (Oslo).

Historien om O var inspirert av Pauline Réages skandaleroman med samme tittel fra 1954. Produksjonen var bygd opp av audiovisuelle tablåer, skapt ved hjelp av levende aktører, figurer, lys, lyd, video og tekstfragmenter. Konsept og manus var ved Hollow Creature, teaterfigurer ved Kirsti Ladegård og Zoe Christiansen. Scenografi var ved Hollow Creature og Figurteatret i Nordland og Tinken Laurantzon hadde ansvar for regien.

Historien om O ble støttet av Norsk kulturråd og Fond for utøvende kunstnere. Premieren var den 30. april 2005. Produksjonen turnerte i Nordland og ble blant annet vist på Grusomhetens teater i Oslo.   

Dette objektet omhandler figurene i produksjonen med samme tittel. Les mer om produksjonen her.

Informasjon

(Objekt ID 127190)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 30. apr. 2005
Kategori Andre figurer
Emneord Voksne, Unge
Størrelse Muligens 100 til 120 cm.
Lisens

Figurteatret i Nordland og Hollow Creature (Oslo).

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

I produksjonen Historien om O ble en grenseoverskridende eksistensiell tilstand utforsket som var preget av seksuell dominans og underkastelse. 

Figurspillere og aktører var: Kirsti Ladegård og Per Arne Løset.

Kilder:

Figurteatret i Nordland: 1991- 2011 Figurteatret i Nordland, Orkana forlag as (2011), Stamsund.  

Transportert: 09.05 2022. 

Materialtyper

Høyst sannsynlig ble den kvinnelige teaterfiguren laget av skumgummi som ble støpt i en hud av latex, på samme måte som teaterfiguren i produksjonen "Store forventninger" (1999). Kirsti Ladegård var figurmaker for begge oppsetningene. 

Teaterfiguren har tydelige merker på den ene armen. Det er nærliggende å tenke at hun har en skade, muligens overlast - i en eller annen form. Det kan samsvare med tematikken i produksjonen, som handlet om seksuell dominans og underkastelse. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.  

Konstruksjon/teknikk

Teaterfiguren hadde et utseende tilnærmet lik menneskekroppen. Det innebar at den hadde ledd tilsvarende en menneskekropp. Muligens var noen kroppsdeler også laget av skumgummi og trukket med et elastisk hudlignende stoff.

Figurspilleren animerte figiuren direkte med hendene sine. Et håndgrep i nakken for å kunne kontrollere hodet og et i en av armene. Posisjonen til figuren var halvveis liggende og delvis naken. Slik virket hun sårbar.  

Informasjonen er gitt på bakgrunn av foto og med henvisning til produksjonen "Store forventninger".

Tilknyttet (5)
Kirsti Ladegaard (person) – Figurmaker
Zoe Christiansen (person) – Figurmaker
Hollow Creature (organisasjon) – Opphavsperson
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Historien om O (produksjon) – Andre figurer