Donk

Inngår i produksjon "Donk", samproduksjon med Teater UNO/Alter Ego (Oslo) og Figurteatret i Nordland

Produksjonen Donk var basert på små morsomme og fartsfylte historier, inspiret av Punch og Judy-tradisjonen, den folkelig europeiske gjøgler- og markedstradisjonen. Scenografi og teaterfigurer var ved Tatjana Zaitzow og regien ved Morten Grue. Målgruppen var 6 + og familier.

Premieren var på Vinterlysfestivalen i Mo i Rana i februar 2003. Produksjonen turnerte i Nordland.  

Dette objektet omhandler figurene i produksjonen med samme tittel. Les mer om produksjonen her.

Informasjon

(Objekt ID 126670)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 22. feb. 2003
Kategori Hanskefigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 50-60 cm.
Lisens

Figurteatret i Nordland og Teater UNO/Alter Ego (Oslo).

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Markedstradisjonen har røtter langt tilbake i europeisk historie. I Danmark skriver den seg fra 1700-tallet. Hovedrolleinnehaveren Donk ble kalt Mester Jakel i Danmark, Punch i England og Karsper i Tyskland, ifølge kilden FiN. 

Skue-/figurspiller var Geir Robsrud. 

Kilder:

Figurteatret i Nordland: 1991-2011 Figurteatret i Nordland, Orkana forlag as (2011), Stamsund.  

Transportert: 07.05. 2022. 

Materialtyper

Figuren i midten var barnet til de to figurene: til høyre Punch og til venstre høyst sannsynlig Judy, hans kone (de opptrer ofte sammen). Hodet til barnet var sannsynligvis på en strang med tekstil surrent rundt stangen for å antyde kropp. Armene 'dinglet' løst. Punch og Judy var begge hanskefigurer, hun med rustrødt hår og blå hansker og han med sitt karakteristiske hodeplagg og røde hansker.  

Hodene til de to ble høyst sannsynlig skåret ut i isopor og forsterket med bomullsgas og lim og deretter trukket med tynt skinn eller malt. De hadde  begge runde utstående øyne som kan være pingpong-baller med sort glass til pupiller. Den lange nesa til Punch og hans hodeplagg ble trolig laget av skumgummi og trukket med tekstil, fortrinnsvis elastisk. Det ble brukt maling for å gi ansiktene karakter. Leppene til Judy ble høyst sannsynlig formet i skugummi og deretter trukket med tekstil.   

Konstruksjon/teknikk

De to hanskefigurene, Punch og Judy, har begge lange hoder som gjør det  mer krevende å spille med dem rent teknisk. Ellers er det med disse, som med hanskefigurer generelt, at motorikken ligger i håndens, fingrene og ikke minst håndleddets bevegelser. Rytme og musikalitet spiller en særdeles viktig rolle i spill med hanskefigurer. Spillestilen er som oftest røff og utagerende, det kan gå tett mellom slagene og babyen kan fyke vegg-imellom.   

Tilknyttet (4)
Tatjana Zaitzow (person) – Scenograf, Figurmaker
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Teater UNO (organisasjon) – Opphavsperson
Donk (produksjon) – Hanskefigur