Eros får oppreisning - en middelmådig komedie

Inngår i produksjon Eros får oppreisning - en middelmådig komedie, av Figurteatret i Nordland

Eros får oppreisning - en middelmådig kommedie var basert på tekster fra Drikkegildet (Symposium) av Platon og Pseudolus (Løgnhalsen) av den romerske kommedieforfatteren Plautus. Kristen Grødem var ansvarlig for gjendiktning, dramatisering, manus og regi. Scenografi, teaterfigurer og masker var ved Tom Berre. 

Premieren var den 27. mai 2000 og produskjonen turnerte i Nordland.  Målgruppen var ungdom og voksne.   

Dette objektet omhandler figurene i produksjonen med samme tittel. Les mer om produksjonen her.

Informasjon

(Objekt ID 126502)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 27. mai. 2000
Kategori Maske
Emneord Unge, Voksne
Størrelse Ca. 90 cm høye.
Lisens

Figurteatret i Nordland.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Handlingen i stykket var ifølge FiN: "En frodig studie om hvordan Eros styrer våre hoder, handlinger og underliv. Illustrert i form av et klassisk romersk trekantdrama fylt av forelskelser, forviklinger og forvekslinger, hvor den listige slaven Pseudolus, på oppdrag fra sin unge herre, redder hans utkårede - gledespiken Fønikium - fra tvangsekteskap med en rik gubbe."

Skue- og figurspillere var: Bjørn Skagestad (Nationaltheatret), Marit Pedersen Omland (Figurteatret i Nordland), Kristin Oftedal (Riksteatret), og Ole Ludvig Vandbakk

Kilder:

Figurteatret i Nordland, 1991-2011 Figurteatret i Nordland, Orkana forlag as, Stamsund

Tom Berre: Scenograf, figur- og maskemaker Tom Berre (epost 02.05. 2020).

Transportert: 03.05. 2022.

Materialtyper

Figurenes hoder ble først modellert og så støpt i to-komponent Acrylie One. 

På fotoet ser vi en figur som blir holdt i den ene armen av en skuespiller med maske. Denne teaterfiguren har en 'naken' kropp med armer og bein som henger løst, det ser ut som om denne figuren er uten føringsmekanismer. Av fotoet ser vi også at det er ulike typer teaterfigurer.

Informasjon er gitt på bakgrunn av foto og fra Tom Berre scenograf, maske- og figurmaker (se konstruksjon/teknikk).

Konstruksjon/teknikk

Alle teaterfigurene hadde pistolhåndtak i bakholdet som figurspillerne kunne holde i med den ene hånden, mens han/hun hadde den andre hånden fri til å føre/spille en av armene til figuren(e).

Scenograf Tom Berre forteller at han hadde ingen tidligere erfaring med skuespillere som spilte med maske, samtridig som han/hun spilte en teaterfigur. Det innebar at de to karakterene, spilt av samme person, også måtte føre dialog med hverandre (i realiteten med seg selv). Som eksempel forteller har at Bjørn Skagestad spilte Gledespiken (en skuespiller med maske), mens han også spilte teaterfiguren Aristofanes med den ene hånden og manipulere den med den andre hånden. Dette var svært krevende spille-teknisk fordi det må tydelig fremgå hvem av karakterene som snakker, samtidig som den lyttende må reagere på det som blir sagt. Berre konkluderer med at Skagestad viste på en eminent måte at dette lot seg gjøre, og resultatet levde opp til intensjoen. (Epost fra Tom Berre  02.05. 2022).

Annen info

Scenograf, maske- og figurmaker Tom Berre forteller følgende (i epost av 02.05. 2022):

"Litt på siden av selve handlingen, befinner tre diskuterende herrer seg. Stor-filosofen Sokrates, krigsfilosofen Faidros, komedieforfatteren og deltids-filosofen Aristofanes og halv-filosofen og kvakksalveren Agathon. For å markere at deres filosofering var et spill i spillet, lot vi de være dukker, ca. 90 cm høye." 

Tilknyttet (3)
Tom Berre (person) – Scenograf, Figurmaker
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Eros får oppreisning - en middelmådig komedie (produksjon) – Maske