Store-Klaus

Inngår i produksjon "Lille-Klaus og Store-Klaus", egenproduksjon ved Figurteatret i Nordland.

Store-Klaus var én av karakterene i produksjonen Lille-Klaus og Store-Klaus, basert på H.C. Andersens eventyr med samme tittel og dramatisert av Morten Grue. Scenografi og teaterfigurer var ved Nina Borge og regi ved Morten Grue. Produksjonen hadde premiere 11. mars 2000 og målgruppen var fra 4+. 

Lille-Klaus og Store-Klaus turnerte i Nordland og i andre deler av landet. Produksjonen har også vært vist på mange festivaler, blant annet under North Cape Puppet Theatre Cooperation Festival i Rovaniemi. Det var nypermiere 8. november 2008, i samarbeid med Alter Ego og Morten Grue. 

Informasjon

(Objekt ID 126501)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 10. mar. 2000
Kategori Håndfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 45-50 cm.
Lisens

Figurteatret i Nordland.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Produksjonen handlet om fattiggutten Lille-Klaus som med sin fantasi og kløkt lurte alle han møtte og som til slutt vant rikdom og berømmelse.

På fotoet ser vi Store-Klaus som teaterfigur og Lille-Klaus som skuespiller. Geir Robsrud spilte begge rollene.  

Kilder:

Figurteatret i Nordland, 1991- 2011 Figurteatret i Nordland, Orkana forlag as (2011), Stamsund.

Robsrud, Geir: Skue- og figurspiller Geir Robsrud (epost av 25.04. 2022).  

Transportert: 25.4. 2022.

Materialtyper

Hodet til teaterfiguren ble formet i plastelina og deretter støpt i gips. Den tørre gipsformen ble deretter delt i to og avstøpningen ble gjort med avispapir og lim i hver av gipshalvdelene. De tørre avstøpningene ble så limt sammen igjen og trukket med strømpegas.

Øyne og munn var av tråd som ble sydd på strømpegassen. Figurkroppen var en hvit strikket hanske og hatten ble laget av mørkeblått bomullssoff.  Den kunne vrenges og var gul på innsiden. 

Informasjon gitt av Geir Robsrud, figur- og skuespiller. 

Konstruksjon/teknikk

Store-Klaus var en håndfigur/forenklet hanskefigur med stilisert hode og en strikket vante til kropp. Det var spillerens motorikk, rytme og presisjon som gav liv til figuren.

I denne produksjonen var det samme person som spilte Stor-Klaus, en teaterfigur, og Lille-Klaus, en skuespiller. Det er ytterst krevende for en person å spille to roller,  én rolle som skuespiller og én rolle som teaterfigur.

Informasjon gitt av Geir Robstud, figur- og skuespiller. 

Tilknyttet (3)
Nina Borge (person) – Scenograf, Figurmaker
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Lille-Klaus og Store-Klaus (produksjon) – Håndfigur