Omega - ei ung jente

Inngår i produksjon "Store forventninger", samproduksjon med Hollow Creature Teaterproduksjoner (Oslo) og Figurteatret i Nordland.

Omega - ei ung jente var hovedkarakteren i produksjonen Store forventninger, del to av Hollow Creatures trilogi In Memoriam to Identity, basert på tekster av den amerikanske forfatteren Kathy Acker. Kristian Seltun var ansvarlig for dramatiseringen, teaterfigurer og scenografi var ved Kirsti Ladegård og Gerd Zöe Christiansen, sistnevnte var også ansvarlig for regi. 

Produksjonen ble vist en gang i Nordland og deretter blant annet i Oslo og København. Les mer om produksjonen her.

Informasjon

(Objekt ID 124318)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 15. mai. 1999
Kategori Andre figurer
Emneord Unge, Voksne
Størrelse Ca. 80-85 cm.
Lisens

Hollow Creature Teaterproduksjoner (Oslo) og Figurteatret i Nordland.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Tekstene i denne produksjonen var basert på fragmenter av myter og personlige beretninger - om oppvekst, tiltrekning, oppbrudd, nærhet og tilstedeværelse. Den kretset rundt spørsmål relatert til kropp, identitet og forventninger knyttet til oppvekst. Hovedkarakteren, som var ei ung jente, stilte seg spørsmål som: Hvor mye av meg er min mor? Hvor mye av meg er min far? Hvordan skal jeg en dag bli meg selv? Er det i det hele tatt mulig å bli bare meg?

Store forventninger ble framført av to skue-/figurspillere. Disse var: Kirsti Ladegård og Per Arne Løseth.

Giver: Figurteatret i Nordland.

Kilder: 1991 - 2011 Figurteatret i Nordland, Orkana forlag as, Stamsund.

Helgesen, Anne M. (2003) Animasjonen - Figurteatrets velsignelse og forbannelse. Norsk figurteaterhistorie, Dr. art-avhandling i teatervitenskap, Institutt for musikk og teater, Universitetet i Oslo.

Transportert: 09.03. 2022.

Materialtyper

I denne prodiuksjonen laget Hollow Creature fem store teaterfigurer. Omega (ei ung jente) ble modellert i leire, deretter støpt i gips og tilslutt i skumgummi. Latex er et forgjengelig materiale, så med tiden er Omega lappet og sydd på flere ganger. Denne støpningen gav teaterfiguren et utseende tilnærmet ekte manneskekropp.

"Det at denne dukken har et begrenset livsløp, er på en måte en del av det skjøre og sårbare som gjør den vakker i mine øyne" (Anne M. Helgesen: 2003:416) 

Konstruksjon/teknikk

Det var to skue-/figurspillere som medvirket i produksjonen. På fotoet ser vi hvordan de to spilte med/animerte teaterfiguren.

En stor projeksjonsskjerm var del av scenografien. På skjermen ble det vist en rekke videosekvenser som del av handlingen.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto

Annen info

Anne Helgesen skriver:

"i 1997/98 etablerte Kirsti Ladegård prosjektgruppen Hollow Creature sammen med regissøren og scenografen Gerd Zöe Christiansen. Målet var å skape en forestillingstrilogi kalt In memorian to Identity. (...) Arbeidet skulle være en utforsking av et tverrkunstnerisk uttrykk med akse i en prosessorientert dramaturgi. I forestillingen Persona og Store forventninger spiller figurteatret og animasjonen en betydelig rolle, men den siste forestillingen Tigerhagen (2001) var uten figurer. (2003:415-416).

Hollow Creature var et treårig prosjekt (ikke en fri gruppe).

Tilknyttet (5)
Kirsti Ladegaard (person) – Scenograf, Figurmaker
Zoe Christiansen (person) – Scenograf, Figurmaker
Hollow Creature (organisasjon) – Opphavsperson
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Store forventninger (produksjon) – Andre figurer