Delfinen

Inngår i produksjon "Delfinen", egenproduksjon ved Figurteatret i Nordland.

Delfinen var hovedkarakteren i produksjonen med sammen navn. Teksten var ved Gunnilla Linn Person, scenografi, kostymer og teaerfigurer ved Tom Berre. Kristen Grødem var ansvarlig for bearbeidelse av tekst og regi. 

Produksjonen hadde premiere 11. januar 1997 og målgruppen var barn og familier. Delfinen turnerte i Nordland. Les mer om produksjonen her.

Informasjon

(Objekt ID 123898)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 11. jan. 1997
Kategori Figurspiller og figur
Emneord Barn
Størrelse Vi antar at Delfinen var ca 50 cm.
Lisens

Figurteatret i Nordland.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Delfinene var en produksjon om "frykten for den andre, for det som er annerlerledes og de utfordringene vi møter. Om den eldre, noe eksentriske og ensomme kvinnen som en dag får levert en delfin på døren! Til tross for at det oppstår en rekke misforståelser mellom dem, gror det fram forståelse og  vennskap. De finner ut at de ikke bare misforstår hverandre, men også  misforstått ting i sine egne liv."

Produksjonen ble laget som en teatral lek med én skuespiller/forteller som formidlet historien gjennom samspill med teaterfigurene. Spillet var omsluttet av et frodig fantasilandskap. 

Skuespilleren var Vigdis Ludvigsen


Giver: Figurteatret i Nordland

Kilder: 1991-2011 Figurteatret i Nordland, Orkana forlag as, Stamsund. 

Transportert:01.03. 2022.

Materialtyper

Vi antar at Delfinen ble skåret ut i isopor, forsterket med bomullsgas og lim og deretter trukket med en mønstrete tekstil med mønser i sterke farger. Figuren har store øyne med sorte pupiller og et stort gap (som på fotoet er lukket). All sannsynlighet tilsier at Delfinen kunne åpne og lukke den store munnen. Delfinen var fint avstemt i fargene med dekor/scenografi og skue-/figurspiller. 

Skue-/figurspiller var kledd i en vakker, mønstrete kostyme som muligens var indisk inspirert  - men sikre er vi ikke. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Vi kan se hånden til figurspilleren forsvinne inn i hodet til Delfinen. Armen til figurspilleren var trukket med samme tekstil som hode til Delfinen. Vi slutter av dette at figuren kan bevege den store munnen ved hjelp av en tilpasset 'muppet-teknikk' (en enkel teknikk inne i hodet på figuren som gjør at hånden kan bevege munnen). 

I denne produksjonen medvirket én figur-/skuespiller og vi antar at spillet med Delfinen delvis foregikk bak sceneelement (skjult spiller) og i direkte interaksjon mellom figur og skuespiller (spiller og figur var synlige). 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Tilknyttet (3)
Tom Berre (person) – Scenograf, Figurmaker
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Delfinen (produksjon) – Figurspiller og figur