Rottefangeren

Inngår i produksjon "Rottefangeren fra Hameln", samproduksjon med Dukkenikkerne og Figurteatret i Nordland.

Rottefangeren var én av hovedkarakterene i produksjonen Rottefangeren fra Hammeln. I denne oppsetningen var det omreisende gjøglere med en drakjerre som fortalte om alle rottene i byen som økte i takt med dens  velstand. Det ble benyttet både små og store teaterfigurer og masker. 

Rottefangeren fra Hameln var basert på eventyret med samme tittel. Jack Markussen var ansvarig for teaterfigurene og Kenneth Dean for regien.  Premieren fant sted den 19.10. 1996. Produksjonen turnerte i Nordland og Hordaland og målgruppen var familier. Les mer om produksjonen her.

Informasjon

(Objekt ID 123835)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 19. okt. 1996
Kategori Figurspiller og figur, Maske
Emneord Barn
Størrelse Mellom 90 og 100 cm i høyde.
Lisens

Dukkenikkerne og Figurteatret i Nordland.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Skue- og figurspillerne var: Jack Markussen og Jan Holden.


Giver: Figurteatret i Nordland

Kilder: 1991-2011 Figurteatret i Nordland, Orkana forlag as, Stamsund.

Transportert: 28. 02. 2022

Materialtyper

Trolig er det Rottefangeren som er avbildet på fotoet sammen med skue-/og figurspiller Jan Holden. Sammen utgjør de teaterfiguren Rottefangeren.

Sannsynligvis ble hodet til figuren skåret ut i isopor, forsterket med bomullsgas og lim og deretter malt. Tekstilen(e?) som formet kroppen til figuren kan være silke på grunn av glansen i materialet, men det kan også være et annet stoff, muligen syntetisk. Kostymet til figur-/skuespilleren var sansynligvis laget av  samme stoff som formet figuren. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Hodet til figuren var sannsynligvis festet på en stang som figurspilleren kunne holde i for å spille med den. Den andre hånden til figurspilleren er synlig og  følgelig kan den gjøre store og distinkte bevegelser. Det ser ut som om Rottefangeren (figur+spiller) var kledd i et vidt kostyme som gir mulighet til varierte, store og uttrykksfulle bevegelser. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Tilknyttet (4)
Jack Markussen (person) – Designer, Figurmaker
Dukkenikkerne (organisasjon) – Opphavsperson
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Rottefangeren fra Hameln (produksjon) – Figurspiller og figur