De tre Bukkene Bruse

Inngår i produksjon Samproduksjon med Norsk Dukketeater Akademi (Fredrikstad) og Nordland Dukketeaterverksted/Figurteatret i Nordland og

De tre bukkene Bruse var en samproduksjon med daværende Norsk Dukketeaterakademi (nåværende Akademi for scenekunst) og Nordland Dukketeaterverksted/Figurteatret i Nordland. Bearbeidelsen av eventyret ble gjort av de to utøverne Camilla Wexels Riser og Paal Viken Bakke. Skyggefigurene ble laget av Camilla W. R.

De tre bukkene bruse var den avsluttende produksjonen for de to studentene ved Norsk Dukketeater Akademi. Den turnerte i Nordland fylke, (ultimo mai) og spilte på festival i Fredrikstad i juni (1994). Målgruppen var barn fra 4 til 10 år.

Dette objektet omhandler figurene i produksjonen med samme navn. Du kan lese mer om produksjonen her.

Informasjon

(Objekt ID 123151)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato jun. 1994
Kategori Skyggefigur
Emneord Barn
Størrelse Skyggefigurene hadde forskjellige størrelser.
Lisens

Camilla Wexels Rise og Paal Viken Bakke.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

De to studentene Camilla Wexels Riser og Paal Viken Bakke laget produksjonen for barn i alderen 4-10 år. Det ble en leken og uhøytidlelig versjon av entyret hvor de ønsket å vise hvordan et eventyr kan visualiseres ved hjelp av enkle midler. "Hva skal man gjøre når fortelleren gjentatte ganger glemmer slutten av eventyrert?" I denne versjonen var det trollet som måtte trå støttende til, slik at eventyret ble fortalt i sin helhet. Produksjonen var et eksperiment og ble improvisert fram, med ønske om å inspirere barna til selv å utforske materialer på en ny måte.

Teknikken i denne produksjonen var en videreutvikling/fornyelse av klassisk skyggeteater. Figurspillerne spilte både med figuren(e) og med lyskilden. Det var m a o et samspill mellom skyggefiguren(e) og den bevegelige lyskilden hvor styrken kunne reguleres fra mørke til lys.  

Kilder:

Figurteatret i Nordland.

Mona Wiigs private arkiv: Demokraten/Festival-avisa, Fredrikstad. Avslutning av 3-årig prøveprosjekt ved Norsk Dukketeater Akademi (NDA). 

Transportert 15.02. 2022.

Materialtyper

Skyggefigurene ble skåret/klippet ut i papp. Det ble forsterket med pinner for å kunne holde og spille med dem.

Konstruksjon/teknikk

Skyggefigurene var enten festet/limt på en smal trepinne eller figurspillerne holdt dem direkte med hånden. I den andre hånden holdt de lyskilden hvor lyset kunne styres fra mørke til lys. Lyskilden var festet til en pinne. Med den bevegelige lyskilden og skyggefigurene kunne figurspilleren(ne) skape dynamiske bilder og uttrykk på lerretet.  

Annen info

Norsk Dukketeater Akademi (1991-1994) var et treårig prøveprosjekt for utdanning i figurteater. Prøveprosjektet ble evaluert og anbefalt videreført som BA-grad i figurteater. I 1996 ble det treårige studiet formelt godkjent og organisert under Høyskolen i Østfold. Det formelle navnet var Høyskolen i Østfold, Akademi for figurteater. I 1998 ble studieplanen endret til visuelt og fysisk teater og derav også navnet som ble Akademi for scenekunst.

Tilknyttet (2)
Camilla Wexels Riser (person) – Scenograf, Figurmaker
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson