Benjamin

Inngår i produksjon Samproduksjon med Marionetteatern/Michael Meschke og Figurteatret i Nordland

Benjamin var en marionett som medvirket i produksjonen Nordlandsbarna av Michael Meschke Den var inspirert av Meschkes egne inntrykk fra  menneskers situasjon i nord som han hadde han fått under flere studiebesøk. Scenografien var ved Meschke og Karin Salenius og marionetten Benjamin var laget av Meschke.

Nordlandsbarna hadde premiere den 30. mai 1993 og produksjonen turnerte i Nordland.  

Informasjon

(Objekt ID 122726)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 30. mai. 1993
Kategori Marionett
Emneord Barn, Unge, Voksne
Størrelse Muligens mellom 80 og 90 cm.
Lisens

Michael Meschke og Marionetteatern.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

I produksjonen medvirket foruten Benjamin en fisker fra Nordland og en burmesisk trollmann som alle var marionetter. Meschke var marionettespiller og forteller. Den sceniske løsningen var enkel og egnet for turné

FiN skriver i sin jubileunsbok at Benjamin er svenskenes svar på vår egen Titten Tei.

Giver: 1991-2011 Figurteatret i Nordland (2011), Orkana forlag as, Stamsund. 

Kilder:

Figurteatret i Nordland,  1991-2011 Figurteatret i Nordland (2011), Orkana forlag as.

Meschke, Michael (1989): En estetik för dockteater i samarbeid med Margarerta Sörenson. Carlssons Bokförlag, Stockholm.

Transportert: 07.02. 2022 

Materialtyper

Marionetten ble høyst sannsynlig laget av tre, ulike tekstiler, garn, maling og tråder for å 'binde' opp figuren slik at den kan bevege seg og spilles med.

Ifølge Michael Meschke (1989:31) ble Benjamin utrustet med et rombeformet hode og  gulerotfarget hår: "en målad, litet fåning og vädjande blikk og en clownaktig, urvuxen kostym (et malt, litt dumt og appellerende blikk og et klovnaktig kostyme som han har vokst ifra, red. oversettelse).

Konstruksjon/teknikk

Vi (red.) tipper at konstruksjonen til Benjamin høyst sannsynlig ble laget av tre, m a o hodet, skjelett, armer hender, ben og sko. Marionetten har ledd i halsen, skuldrene, albuen og i feste mellom armene og hendene. Den har også ledd i midjen, og i feste mellom hoftepartiet og bena. Det er ledd i knærne og trolig også i anklene.

Ifølge Meschke har Benjamin en "sittende" gange som kan brukes for å understreke figurens tafatthet (M. Meschke: 1989: 31).  

Annen info

Michael Meschke skriver: "Jag anade inte då at denne marionett, Benjamin, skulle vinna allas hjärtan och bli den ständigt återkommande konferenciern vid barnföreställningarna på teatern. Hans ömkliga (ynkelige? red.) gestalt rörde de vuxna, medan barnen kunde identifiera sig med en jämnlike däruppe i strålkastarskenet. En liten en, som ramlade från stolar han sökte klättra upp på och som behövede hjälp med at knyta sine skosnören. (...) Benjamin blev en brygga mellom åskådare och scen, med förtroendeskapande uppdrag, en ovärderlig medhjälpare för den som vill göra teater för barn av kärlek."(M. Meschke 1989: 31-34).

Michael Meschke ble født i Danzig (Gdansk) i 1931. I 1939 ble familien tvunget til å forlate Tyskland og emigrete til Sverige. I 1953 studerer han marionetter hos Harro Siegel i Braunschweig, mime hos Etienne Decroux i Paris og regi i Avignon og Salzburg.

Samme året etablerte han det omreisende teaterkompaniet "Marionetteatern Michael Meschke" i Stockholm. I 1958 grunnla han "Marionetteatern", også i Stockholm, hvor han var teatersjef og kunstnerisk leder fram til 1999. Helena Nilsson (Nilsson Avarez) har vært den kunstneriske leder siden Meschke folot roret.  http://www.Michel Meschke.no (Lesedato 08.02. 2022).

Tilknyttet (5)
Michael Meschke (person) – Scenograf, Figurmaker, Opphavsperson
Karin Salenius (person) – Figurmaker
Marionetteatern (organisasjon) – Opphavsperson
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson
Nordlandsbarna (produksjon) – Marionett