Gjøglernes Aladdin

Inngår i produksjon Samproduksjon med Teater X og Kenneth Dean Productions (Oslo) og Figurteatret i Nordland.

Gjøglernes Aladdin var en dramatisering av "Aladdin og den magiske lampenfra Tusen og en natt. Kenneth Dean hadde ansvaret for manus, Jack Markussen for teaterfigurer og kostymene var ved Torgeir Karlsen. Kenneth Dean var også ansvarlig for scenografi og regi.

Premieren fant sted 17. mars 1996 og målgruppen var barn, ungdom og voksne. Produksjonen turnerte i Nordland både innendørs og utendørs. De turnerte med Riksteatret og spilte på Hansadagene i Bergen i 1996. De deltok også på Assitej festivalen i Kristiansand. 

Dette objektet omhandler skue-/figurspillerne i produksjonen med samme tittel. Les mer om produksjonen her.

Informasjon

(Objekt ID 122554)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 17. mar. 1996
Kategori Andre figurer
Emneord Voksne, Barn, Unge
Lisens

Teater X og Kenneth Dean Productions (Oslo) og Figurteatret i Nordland. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Gjøglernes Aladdin ble formidlet ved hjelp av skuespillere, fortellere, teaterfigurer (dukker), sang, akrobatikk, pyroteknikk, masker og dans. Produksjonen handlet om fattiggutten Aladdin som bor sammen med sin mor, enken Babenka. En dag dukker det opp en ond trollmann som utgir seg for å være Aladdins onkel som ber ham om å hente den magiske lampen i en hule. Produksjonen ble framført både inne og ute.  

Vi ser ingen teaterfigurer på dette ene fotoet vi har fra denne produksjonen. Når den allikevel inkluderes i figurteater-gallerie, er det fordi gjøglertradisjonen var og er nært beslektet med figurteater. Kombinasjonen av teaterfigur(er) og gjøglere/skuespillere har vist seg å være svært levedyktig gjennom århundrer.

Skue- (og figurspillerne) var: Anette Doseth Andersen, Kenneth Dean, Silje Sevendal, Tommy Henriksen, Eirik Ingebricson, Marius Kleppe og Geir Robsrud.

Kilder:

Figurteatret i Nordland: 1991-2011 Figurteatret i Nordland, Orkana forlag as, Stamsund. 

Transportert: 27.02. 2022.

Materialtyper

Fotoet viser fargerike og frodige kostymer hvor det ble brukt tekstiler av ulike slag som silke, brokade, vi tipper også fløyel og diverse stoffer av bomull.

Det ser ut som om ansiktsmaskene ble malt direkte på skuespillernes hud. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Hva gjelder kostymene var det neppe snakk om konstruksjon og/eller teknikk.  De ble skapt og laget til hver skuespillerrolle. En viktig egenskap ved kostymene må ha vært at skuespillerne kunne bevege seg ledig da denne produksjonen høgt sannsynlig la vekt på stor grad av fysisk utfoldelse og akrobatikk. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Tilknyttet (3)
Kenneth Dean (person) – Scenograf
Teater X (organisasjon) – Opphavsperson
Figurteatret i Nordland (organisasjon) – Opphavsperson