Giraffen Tviga

Inngår i produksjon "Jeppe Jansens giraff" (1984), Riksteatret.

Giraffen Tviga var en teaterfigur som medvirket i propduksjonen Jeppe Jansens giraff dramatisert av Bjørg Jønsson etter en barnebok av Odd Eidem. Scenografi og kostymer var ved Hans Normann Dahl og Einar Dahl og maskene ved Hanne Revold. Giraffen, som var en marionett, ble laget av Bjørn Sørvang Hansen. Regien var ved Sam Besekow. 

Dette var en Riksteater-produksjon med urpremieren høsten 1984. Jeppe Jansens giraff  ble også sendt på turné vinteren 1985. 

Informasjon

(Objekt ID 112740)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1984
Kategori Marionett
Emneord Marionett
Størrelse Ca. 70-75 cm.
Lisens

Riksteatret.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Dette var en produksjon med skuespiller og én marionett. Skuespiller Sverre Hansen spilte rollen som Jeppe Jansen og Giraffen Tviga ble først spilt av Knut Alfsen en uke i 1984 og deretter overtatt av Anne Stray.

Dramatikeren skriver følgende i programmet:

"Jeg synes det har vært en inspirerende utfordring å dramatisere Jeppe Jansens giraff. Han er jo et fabelaktig menneske denne hundeåringen som går rundt med skjegget sitt i en trillebår og syr veps på en duk fordi han kjeder seg. Jeppeer et ensomt menneske som er satt utenfor fordi han er gammel. Men han lengter etter menneskelig samvær og hans uro manifesterer seg i første omgang slik at han er grinete og misfornøyt. Han er på en måte fornærmet på livet fordi han har sett det meste før, påstår han." 

Kilder: Riksteatret. Program for produksjonen.

Giver: Riksteatret.

Transportert 7.6. 2021.

Materialtyper

Tviga var en marionett som høyst sannsynlig ble laget i tre. 

Konstruksjon/teknikk

Marionetten Tviga ble skåret ut i tre. Den hadde flere ledd, ett i feste mellom hode og hals, i feste med bein og kropp og ledd i alle knærne. 

Annen info

I programmet har Arne Thomas Olsen skrevet følgende om Sam Besekow:

"Sam er en tryllekunstner. Han tryller med nmennesker. Både med skuespillere og publikum. Han kan hjelpe deg til å forstå deg selv, og det er grunnlaget for å kunne forstå andre. Han er kjent som en tryllekunstner, etter en rekke mesterforestillinger på Det Kongelige Teater i København, og på andre teatre i Danmark, og Sverige, Tyskland, Israel og Norge. Helt siden han kom for å sette i scene på Studioteatret i 1946 har han betydd meget for norsk teater. (...)

Vi (A.T. Olsen og S. Besekow, red. tilføyelse) snakket sammen om talent engang. Det er mange slags talent, og det er vanskelig å presisere hva det er for noe. Vi kom ikke til noe resultat, før Sam ga den eneste definisjonen som holder: 

"Å ha talent, er å ha talent nok!"

I dag skal han, sammen med Odd Eidem, lære deg å bruke fantasien, lære deg å leke. Ikke til flukt, men til bedre kontakt med virkeligheten, men mennesketys grenseløse virkelighet. Og Sam har alltid meget på hjertet. Han hører hjemme på aller høyeste plan i vår tids teater. Vi har av og til lett for å overvurdere hverandre i vår lille nordiske andedam, men Sam kan ikke vurderes høyt nok. - Det er mennesker som han som burde sette oss i scene alle sammen, og gjerne til tekster av Odd Eidem. Da skulle vi få det moro!

Tilknyttet (6)
Hans Normann Dahl (person) – Designer, Scenograf
Einar Dahl (person) – Designer, Scenograf
Christine Stoesen (person) – Figurmaker
Sverre Johansen (person) – Figurmaker
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Jeppe Jansens giraff (produksjon) – Marionett