Den nysgjerrige lille elefanten

Inngår i produksjon "Den nysgjerrige lille elefanten" (1963), turné i regi av Riksteatret i 1970.

Den nysgjerrige lille elefanten var hovedkarakteren i produksjonen med samme tittel (Elefantelul Curios), dramatisert av Nina Cassian etter fortellingen Elefantungen, eller hvorledes Elefanten fikk sin snabel av Rudyard Kipling. Figuren var designet av Mioara Buescu og regien ved Stefan Lenkisch. Produksjonen hadde premiere på Tandarica Teater i 1963.

Den nysgjerrige lille elefanten var én av tre produksjoner som turnerte med Riksteatret høsten 1970. De to andre produksjonene var Don Christobals tre koner og De tre klovnene. 

Informasjon

(Objekt ID 112680)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato sep. 1963
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Uvisst.
Lisens

Tandarica Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Rollen som Elefantungen alternerte mellom Brindusa Zaita-Silvestru og Carmen Stamatiade.

Elefantungen er den eneste teaterfiguren som er registrert under denne produksjonen. 

Oddvar Rakeng i Dagningen (Lillehammer) skriver 28. nov. 1970 føløgende: 

"Dette var intet annet enn avansert dukketeater i toppklasse. Kinoen i Lillehammer var stappfull av ungdommelig publikum da Andarica (Tandarica red. rettelse) Dukketeater fra Romania, med norske sidekommentarer lot teppet gå opp for Rudjyard Kiplings "Den nysgjerrige lille "elefanten. Her var spennende flukt inn i fantasiens rike, og da slangen kom for å redde den lille elefanten fra krokodillen brøt jubelen løs. Her var tre-åringens ekte medfølelse med to tårer under hvert øye. Og her var gleden over at den snille elelfanten greidde seg.  - Mange ble sikket overrasket over hvor langt man kan drive det med dukker. Her var syklende struts, gifaff med reiseradio rundt halsen, brusende foss og vuggende palmer."


Kilder: 

Dagningen (Lillehammer), 28. nov. 1970.

Riksteatrets arkiv. Giver: Riksteatret, 04.06.2021

Wiig, Mona: Katalog over Tandarica Teatrets produksjoner (1949-1969). 04.06.2021

Materialtyper

Det ene fotoet vi har av denne teaterfiguren viser først og fremst en tekstil som figuren er delvis dekket av. Vi ser et stort øre som er dekorert med store  sirkler. Hodet må være formet av et stivt materiale, sannsynligvis en type isopor som ble forsterket. Øynene er smp knapper som sitter nær snuten som her på fotoet er liten. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Denne teaterfiguren ble ført nedenfra. Det er vanskelig å se av fotoet hvilken konstruksjon denne figuren har hatt, om det har vært en hånd i hodet på den eller om hodet har vært festet til en stang. Vi ser et spillebrett, (detalj fra en paravan), som figuren kan forholde seg til (gå på, sitte på m m). Stort mer er det ikke å få ut av dette enen fotoet som vi har av Den nysgjertrige lille elefanten.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

Dagningen fortsetter:

"Det er all grunn til å takke Riksteatret for at de har sendt ut dene turneen. Vi har sagt det før, og gjentar det gjerne: Er det mulig å få barneteaterbesøk oftere? Oppslutningen er enorm, og godt barneteater rekrutterer skarer av faste teater-interesserte. Dette vet utvilsomt også Riksteatret, og la oss håpe vi får barneteaterforestillinger langt oftere enn hva tilfelle er i dag.

(Oddvar Rakeng). 

Tilknyttet (4)
Mioara Buescu (person) – Designer
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson, Opphavsperson
Teatrul Tandarica (organisasjon) – Opphavsperson
Den nysgjerrige lille elefanten (produksjon) – Andre figurer