Sort Teater

Inngår i produksjon "Fair of Hands" (Sort Teater), tsjekkisk gjestespill,1973.

 Sort Teater/Fair of Hands var et gjestespill fra Praha som turnerte i Østlandsområdet våren 1973 i regi av Riksteatret.

Instruktør, scenograf og komponist var Jiri Srnec som også var leder av kompaniet. Det er ikke kjent når produksjonen hadde premiere, men den hadde turnéer i mange land og  kontinent før den kom til Norge. Gruppen hadde også tidligere vært på gjestespill her i landet. 

Informasjon

(Objekt ID 112596)
Objekttype Teaterfigur
Kategori Sort Teater (figur)
Emneord Barn, Voksne
Lisens

Black Theatre i Praha.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Odd-Stein Andersen skriver i Aftenposten 8. febr. 1973 følgende:

"Riksteatret har for tiden besøk av det berømte "Black Theatre" fra Praha. (...) Så er det da også en usedvanlig suggestiv teaterform gjestene byr på. Her dreier det seg virkelig om "svart" teater både på den ene og på den annen måten - teknisk forsåvidt som forestillingen faktisk løser seg ut av selve scenemørket, og litterært forsåvidt som handlingen får en viss overvirkelig karrakter av svart magi. Truppens leder Jiri Srnec er en all round kunstner - maler, instruktør, skuespiller og musiker - som tar i bruk alle sine ferdigheter og praktiksk talt alle teatrets virkemidler. Hans ensemble opptrer både som skuespillere og marionetter - bare pantomimisk, uten talt dialog! De spiller i dukketeatrets stiliserte form, i en sceneverden hvor også de døde ting våkner til liv og gir sitt besyv med i laget. Tyngdeloven og andre trivielle grenser for vår bevegelighet i tid og rom er opphevet, alt kan skje: klesvasken danser ballett på tørkesnoren og et laken reiser seg i sengen, vokser til dobbelt mannshøyde og setter i gang som spøkelse!"

KILDER:

Aftenposten, 8. februar, 1973.

Riksteatrets arkiv. Giver: Riksteatret. 01.06.2021

Materialtyper

I denne produksjonen ble nær sagt alle sceneiske materialer ble tatt i bruk. 

Se omtale av Odd-Stein Andersen under "lang beskrivelse". 

Det er foto og anmeldelser som er kildene til denne produksjonen. 

Konstruksjon/teknikk

I denne produksjon ble svært mange og varierte sceniske virkemidler tatt i bruk. 

Se omtale av Odd-Stein Andersen under "lang beskrivelse". 

Annen info

Odd-Stein Andersen skiver videre i samme artikkel:

Jiri Srnec "omskaper scenerommet til et levende luftmaleri med stadig skriftende motiver - fullt av farver, dramatikk og visjoner. Først ser vi en serie med novellistiske skisser, poetiskke eller groteske, som blir for en slags oppmykingsøvelser å regne - inntil selve hovedforestillingen begynner. Den har på engelsk fått tittelen "Fair of Hands" som i sin tilsynelatende uoversettelighet likevel viser seg å være meget dekkende. Den handler om hansker som alle har den fatale egenskap at de lammer hånden: tar friheten fra mennesket. Den handler også om den ene stanhaftige som ikke lar seg lokke i fellen og som beholder sine hender rene. 

Så klar og enkel er symbolikken, men handlingen bak den - oppsetningens drama - er såre mangfoldig og illustrerer i overraskende situasjonsbilder så mange av livets vilkår. 

Forestillingen er en stor og gripende opplevelse. Måtter mange få del i den!"

Tilknyttet (2)
Jiri Srnec (person) – Scenograf, Designer
Fair of Hands (produksjon) – Andre figurer, Sort Teater (figur)