Tittel Filtype Publiseringsdato Last ned
Forhåndsomtale av Tandarica Teaters produksjon De tre klovnene (1969). pdf 28. nov. 1970 Last ned

De tre klovnene

Inngår i produksjon "De tre klovnene", rumensk gjestespill i 1970.

Det tre klovnene var gjennomgangsfigurer i produksjonen De tre klovnene som gjestet Norge i regi av Riksteatret høsten 1970, sammen med produksjonene Don Christobals tre koner (etter Federico Garcia Lorca) og Den nyskjerrige lille elefanten elefanten (etter Rudyard Kipling). 

Idé, regi, scenografi og teaterfigurer var ved teamet Margareta Niculescu, Stefan Lenkisch (regissører), Ella Conovici og Mioara Buescu (scenografi og teaterfigurer). Realisering av scenografi og teaterfigurer ble gjort  på verkstedene på Tandarica Teater. Produksjonen hadde trolig premiere på Tandarica Teater 15. mai 1969 under tittelen Cabaret-issimo.

Informasjon

(Objekt ID 112405)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 15. mai. 1969
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Ulike størrelser på figurene i denne produksjonen.
Lisens

Tandarica Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Med god kjenneskap til Tandarica Teater på 1970-tallet har redaktøren tatt seg en frihet. Vi antar at De tre klovnene som gjestet Norge høsten 1970 var bygget over produksjonen Cabaret-issimo  med premiere i 1969. I anledning av turneen har Cabaret-issimo blitt bearbeidet for turneen til Norge. En gjennomgang av Tandaricas produksjoner i tidsrommet 1949-1969 (Tandarica 1949-1979, Arta Grafica ..) viser ingen produskjon med tittelen De tre klovnene. 

Klovner kommuniserer på tvers av språklige barrierer, og etter norske anmeldelser har de tatt publikum med storm.  

Kilder:

Riksteatrets arkiv. Giver: Riksteatret. 24.05.2021

VG, anmeldelse av Torstein Hoff, 1. des, 1970.

Publikasjon fra Tandarica Teater (Tandarica 1949-1969, Arta Grafica, 1969). Fra Mona Wiigs private arkiv. 

Materialtyper

Produksjonen besto av ulike teaterfigurer, blant annet marionetter, stangfigurer og sort teater m.fl. 

Informasjon er gitt på bakgrunn av foto, men også god kjenneskap til Tandarica Teater. 

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjone var høyst forskjellige i denne produskjonen, en blanding av mange og ulike teknikker. 

Informasjonene er gitt på bakgrunn av foto og avisinformasjon. Dessuten god kjennskap og kunnskap om Tandarica Teater. 

Annen info

Torstein Hoff skriver i VG 1. des. 1970:

"Det rumenske og internasjonalt berømte dukke- og marionetteteatret "Tandarica" har enda en oppsetning å by sitt publikum under det norske gjestespillet. Det er en kabaret-forestilling med "De tre klovnene" som gjennomgangsfigurer, tre deilige klovner som umiddelbart etablerer kontakten mellom scene og sal.

Klovnene introduserer for publikum en serie med ulike numre, der poenget er å vise hva som kan være mulig med enkle midler i teatret. Det fabelaktige i mine øyne er imidlertid at man gjennom forestillingen faktisk demonstrere at "dette er bare teater, men alt er mulig i teatret". -

Kabareten er nemlig en oppvisning i hvordan aktørene fører marionetter og hvilke muligheter som foreligger når det gjelder å skape illusjon. For teater er jo intet annet en illusjonskunst. Men selvsagt ville det ikke ligne Tandarica-teatrets kunstnere bare å demonstrere ulike typer teater som marionette-teater, svart teaterteknikk og stangdukke-teater i kombinasjonsfomer, uten at det ble gjort med nerve, oppfinnsomhet og poesi. 

Kabareten er - i likhet med hva Tandarica-ensemblet har vist i sine to øvrige oppsetninger - gjennomført artistisk, fantasifull, fargeglad. Aktørene bak dukker og marionetter behersker det tekniske repertoar til fullkommenhet og formidler forestillingen med en spilleglede som rører og betar. Og igjen beundrer men den presisjon  og nitide eleganse som preger hvert eneset av kabaretens numre."

Tilknyttet (4)
Mioara Buescu (person) – Opphavsperson
Elisabeta Georgeta Conovici (person) – Designer
Teatrul Tandarica (organisasjon) – Opphavsperson
De tre klovnene (produksjon) – Andre figurer