Lille Marume

Inngår i produksjon "Risfjell og lille Marume" (1991), Riksteatret.

Lille Marume var en av teaterfigurene i produksjonen Risfjell og lille Marume, dramatisert av Gerald Chevrolet etter et japansk folkeeventyr. Scenografi og design av teaterfigurer var ved Mioara Buescu, rumensk scenograf. Irina Niculescu (rumensk/amerikans) hadde ansvaret for idéen og regien.

Produksjonen hadde turnépremiere i Fredrikstad 15. oktober 1991 med etterfølgende truné. Det ble ny turné vinteren 1992.

Informasjon

(Objekt ID 112245)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 15. okt. 1991
Kategori Marionett
Emneord Barn
Størrelse Ca. 55-60 cm.
Lisens

Riksteatret. Tandarica Teater?

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Lille Marume ble spilt av Kristin Oftedal. Risfjell er den andre teaterfiguren som er registrert under denne produksjonen. 

Marionettene var laget for en tidligere produksjon av Risfjell og Lille Marume med samme regissør og scenograf (enten for en produksjon på Tandarica Teater i Bucuresti eller for figurteatret i Geneve). Det var med andre ord 'gjenbruk' av marionetter som ofte forekommer i figurteatret. Til Riksteatres oppsetning ble de 'fikset' på for en ny instudering for et norsk publikum.   

Denne produksjonen var et samspill mellom marionetter og figur-/skuespillere. Derfor var spilletrådene for denne marionetten korte. 

Risfjell og lille Marume spilte på Figurteaterfestivalen i Kristiansand 1992.

I følge programmet bygget denne produksjonen på et japansk folkeeventyr, og handlet om en japansk Sumo-bryter og hvordan det går med ham når han møter ei jente som er sterkere enn ham... 

Handlingen i stykket foregår i Japan, hvor det en gang levde en kjempesterk sumo-bryter som ble kalt Risfjell.

Sumo-bryting er selve nasjonalsporten i Japan, og en sumo-bryter er nærmest en folkehelt. (Denne sporten er svært ukjent for oss i Norge).  


Kilder: Riksteatret. Program for produksjonen. 

Giver: Riksteatret.

Transportert 19.05. 2021.



Materialtyper

Lille Marume var en marionett som ble skåret ut i tre. Tresorten er vanligvis lind, men også godt tørket bjørk brukes. Marionetten hadde mange ledd som gjorde den bevegelig og uttrykksfull. Håret var laget av sorte bånd med sølvstriper som var vevd inn. Hun hadde røde sløyfer i håret. Klærne var av bomullsstoff, en vatert jakke som rakk henne til knærne og under et skjørt. På beina hadde hun sandaler. 

Informasjon er gitt av figurmaker Sverre Johansen.

Konstruksjon/teknikk

Marionetten Lille Marume hadde mange ledd; to i halsen, ett i feste ved hodet og ett i feste til kroppen. I kroppen hadde hun ledd i midje/mage og i feste mellom bekken og bein. De hadde ledd i knærne og anklene. Armene hadde feste/ledd i skuldrene, albuene og håndleddene. I tilknytning til leddene, (avhengig av marionettes vekt), var feste for spilletrådene. Festepunktene var laget av små kramper i stål som var banket inn i treverket. Trådene ble samlet på et trekors som var/er marionettespillerens styrings-/spilleredskap. Mye kan sies om selve oppbindingen av trådene, men det kan det også skrives bok om.

Marionetten hadde korte tråder pga. samspillet mellom marionett og figur-/skuespiller. 

Denne og de andre marionettene i denne produksjonen ble laget i verkstedene på Tandarica Teatret hvor de hadde høy faglig kompetanse på marionetter og alle andre typer teaterfigurer. Til historien hører også med at de hadde en egen scene for spill med marionetter og meget dyktige marionettespillere. Scenografen Mioare Buescu var en av teatrets to faste scenografer, hun var meget erfaren og dyktig.  

Annen info

Teatersjef Anne Gullestad skriver følgende i programmet: "RIKSTEATRET SITT DOKKETEATER kan feirea 15-årsjubileum, og presenterer Risfjell og lille Marume som dokketeatret si jubileumsframsyning. I 15 år har Riksteatret reist land og strand rundt med eigenprodusert dokketeater som har vore til glede for både store og små tilskodarar. Her i Noreg har vi ikkje nokon dokketeatertradisjon (...), men Riksteatret har vore med på å skape ein.

Det første opplæringskurset for dokkespelarar ved Riksteatret vart oppretta i 1976 og hadde tre elevar. Fleire elevar kom til i 77 og 78, slik at det i alt var fem elevar som fekk tre års utdanning som dokkespelarar. Hausten 1987 starta skulen opp med eit nytt kurs, og fem nye elevar vart tekne opp ved skulen. I tida 1976 til 1990 har alt elleve dokkespelarar fått si utdanning ved Riksteatret, men langt fleire har teke kortare kurs ved dokketeaterskulen." 

Utdanningen som startet i 1976 ble ledert av Mona Wiig. Det neste kullet  (1987 til 1990) ble ledet av Irina Niculescu og hennes mann John Lewandowski. 

Tilknyttet (3)
Mioara Buescu (person) – Opphavsperson, Opphavsperson
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Risfjell og lille Marume (produksjon) – Marionett