Esmeralda

Inngår i produksjon "Ringeren i Notre Dama" (1998), Riksteatret.

Esmeralda var en av teaterfigurene i produksjonen Ringeren i Notre Dame, dramatisert av Ken Hill etter Victor Hugos roman med samme tittel. Oversettelse og bearbeidelse ble gjort av Harry Guttormsen. Lisbeth Narud hadde ansvar for scenografi, kostymer og design av teaterfigurer og de ble laget på Riksteatrets verksted under ledelse av Sverre Johansen, assisert av Grete Larsen og Ellen Merete Berntsen. Regien var ved Harry Guttormsen.

Ringeren i Notre Dame hadde Skandinavisk premiere i Stockholm 17. mai 1998 og Norgespremiere under Festspillene i Bergen 24. mai 1998. Turnépremieren var i Kristiansand den 1. september 1998.

Informasjon

(Objekt ID 111895)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1. sep. 1998
Kategori Bunraku inspirert figur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 120 cm.
Lisens

Riksteatret.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Esmeralda ble spilt av Anne Stray. Quasimodo (Ringeren i Notre Dame) er også registrert under denne produksjonen. 

Kilder: Riksteatret.

Giver: Riksteatret.

Transportert 7.5. 2021.

Materialtyper

Hodet til Esmeralda ble skåret ut i styrofoam, forsterket med bomullsgas og lim, muligens også trukket med vaskeskinn (eller kun malt). Hun hadde et kraftfullt og følsomt ansiktsuttrykk med markerte bryn, store øyne og en bred, sensuell rød munn. Det rødlige håret rakk henne til midjen. Hun var kledd i en lang rød kjole av et stoff som falt mykt. Armene var lange og hendene var formet, uvisst av hvilket materiale.

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Denne konstruksjonen var en bunrakuinspirert teaterfigur med styrings-/spillegrep festet i bakhodet. Halsen var tydelig markert og den hadde trolig to ledd, ett i feste ved hodet og ett i feste i nakken/skuldrene. Armene var også leddet og de hadde en liten styringstrepinne i hver av hendene til  figuren. Denne konstruksjonen gir figurspilleren mulighet til både å være synlig og skjult under framføringen. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

Teatersjef Bente Erichsen skiver følgende i programmet:

"Vi vil gjerne gi "Ringeren" tilbake til ungdom og voksne! Men vi vil gjøre det på vår måte - gjennom figurteater, masker og dukker.

Estetikken og brutaliteten, skjønnheten og fattigdommen på 1400-tallets Frankrike har inspirert instruktør, scenograf, designere, skuespillere og teknikere til å skape en visuell, fargerik og annerledes "Ringeren". Men historien er beholdt - og tilpasset figurteatrets spesielle uttrykksform.

Og vi håper at den nok en gang vil berøre, opprøre og glede!"

Tilknyttet (6)
Lisbeth Narud (person) – Scenograf, Designer
Sverre Johansen (person) – Figurmaker
Grete Larssen (person) – Figurmaker
Ellen Mette Berntsen (person) – Figurmaker
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Ringeren i Notre Dame (produksjon) – Bunraku inspirert figur