Quasimodo

Inngår i produksjon "Ringeren i Notre Dame", Riksteatret 1998.

Quasimodo var en av karakterene i produksjonen Ringeren i Notre Dame, dramatisert av Ken Hill etter Victor Hugos roman med samme tittel. Oversettelse og bearbeidelse ble gjort av Harry Guttormsen. Lisbeth Narud hadde ansvar for scenografi, kostymer og design av teaterfigurer. De ble laget på Riksteatrets verksted under ledelse av Sverre Johansen, assisert av Grete Larsen og Ellen Merete Berntsen. Regien var ved Harry Guttormsen.

Ringeren i Notre Dame hadde Skandinavisk premiere i Stockholm 17. mai 1998 og Norgespremiere under Festspillene i Bergen 24. mai 1998. Turnépremieren var i Kristiansand den 1. september 1998.

Informasjon

(Objekt ID 111893)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 17. mai. 1998
Kategori Maske
Emneord Barn
Størrelse Ca. 175-180 cm (menneskestørrelse).
Lisens

Riksteatret.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Quasimodo ble spilt av Paal Viken BakkeEsmeralda er den andre teaterfiguren som er registrert under denne produksjonen. 

Kilder: Riksteatret.

Giver: Riksteatret.

Transportert 18.5. 2021.

Materialtyper

Det er først og fremst masken som har formet denne karakteren. Den ble trolig støpt med bomullsgas og lim på en form av leire, i flere lag. Deretter delt for å fjerne leiren og limt sammen igjen. Ansiktet er fryktinngytende med den store utveksten/hevelsen i pannen som dekker venstre øye. Men masken vekker også medlidenhet for en stakkar som har ansiktet deformert. Det ser ut som om drakten har vært sort og ganske nøytral. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Quasimodo ble spilt av en skuespiller som hadde en maske over hodet. Det vil si at han kunne bruke hele sin kropp med armer og bein for å uttrykke karakteren. Masken var den sterkeste markør for denne karakteren, men kroppsspråket har også vært bestemmende for å kunne gestalte denne groteske skapningen. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

I programmet skrev Torgeir Rebolledo Pedersen en artikkel med følgende  overskrift:

"Tanker rundt Victor Hugos Notre-Dame"

Her følger utdrag fra artikkelen:

(...) "Og en pukkelrygg kan vise seg å være katedral så god som noen. Han kan vise seg å være selve katedralens sjel. Høyst ærede alle som måtte ha forvillet seg inn hit. Høyst ærede ungdommer! Høyst ærede katedraler! Som dere strekker dere mot lyset, mot skjønnhet og modning og allmenn anerskjennelse, som dere strekker dere mot klisjeene, ta et råd fra en tilårskommen poet: Ta vare på Ringeren i dere. Sjelen som kan gi nye tanker et fristed. Som kan gi det ukjente eksil. Ring det rare inn i dere. (...) Denne gangen som teater. Vi skriver 1998. Len dere femhundreogseksten år tilbake. Se rett fram, og skjerp hva dere ellers måtte ha av sanser. Denne historien angår ennå. Her og Nå.

Takk for oppmerksomheten. Disse ord er ingen bruksanvisning for opplevelse. Bare, i all ærbødighet, en manns ringe tanker rundt sitt Notre-Dame."

Tilknyttet (6)
Lisbeth Narud (person) – Scenograf, Designer
Sverre Johansen (person) – Figurmaker
Grete Larssen (person) – Figurmaker
Ellen Mette Berntsen (person) – Figurmaker
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Ringeren i Notre Dame (produksjon) – Maske