Anders

Inngår i produksjon "Landet er alt er annleis" (1984), Riksteatret.

Anders var en av teaterfigurene som medvirket i produksjonen Landet der alt er annleis av Tor Åge Bringsvært, oversatt til nynorsk av Rolf Losnegård. Nina Martins hadde ansvaret for dekorasjon, kostyme og design av teaterfigurer og Kari Noreger var figurmaker. Regien var ved Erik Solbakken. 

Produksjonen hadde premiere i Finnfjordbotn, 1. oktober 1984. 

Informasjon

(Objekt ID 111781)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1. okt. 1984
Kategori Bunraku inspirert figur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 50 cm.
Lisens

Riksteatret.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Anders ble spilt av Marianne Edvardsen. Den andre teaterfiguren som er registrert under denne produksjonen er Dronning. 

Kilder: Riksteatret

Giver: Riksteatret

Transportert 5.5. 2021.

Materialtyper

Hodet ble skåret ut i blå isopor og trukket med skinkelerret og dyppet i trelim. En spiral knyttet hode og skuldrene/kroppen sammen, festepunktene for spiralen var forsterket med tre. Figuren hadde en kropp av isopor som også var dekket av skinkelerret og lim. Armer og bein var av isopor og de var 'leddet' ved et stykke lerret som bant delene sammen. 

Av tekstiler var det garn til hår og klær av bomullsmateriale. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av tekniske tegninger og foto. 

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen er her gitt kategorien bunraku inspirerte figurer fordi den har et styringsgrep bak i hodet. Den har også føringsstang festet til hver av underarmen til figuren. En av armene ble spilt med mens den andre følger kroppens bevegelser. Figurspilleren kan, om nødvendig, veksle mellom hvilken hånd/arm som spiller figurens hode og ene hånd/arm.  

Figurspilleren vil være synlig under spillet som gir mange uttrykks- og spillemuligheter både for figurspiller og figur.

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

I programmet skriver regissør Erik Solbakken følgende:

"I framsyninga møter de ein familie på fire, mor og far, Anders og Kari, og mange merkelege figurar. Nokre trer fram som dokker, nokre med masker og andre i menneskeham. Alle blir spela av fire skodespelarer som de altså vil møte i mange roller i framsyninga. Det er ellers første gong Tine, Anne og Marianne nyttar slike dokker samtidig med at dei sjøl er synlege, noko som minner om ein slags japansk form kalla BUNRAKU. Det er òg første gongen Arvid har dokker og dokkespelarar som motspelarar.I det heile møter de eit litt annleis teater, som skulle klé Bringsværds fantasi- og eventyrverd godt.

I teaterstykket blir mora til Anders og Kari alvorleg sjuk. Kva tenkjer og gjer faren i en slik situasjon? Kva føler Anders og Kari? Da dei endeleg er komne i seng den kvelden mora blir sendt på sjukehus, sovnar Anders og forsvinn inn i draumen. Og i draumen opplever han mykje rart og møter mange mnerkelege personar."

Tilknyttet (4)
Nina Martins Hlavaty (person) – Designer
Kari Noreger (person) – Figurmaker
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Landet der alt er annleis (produksjon) – Bunraku inspirert figur