Mamma Troll

Inngår i produksjon "Trollteater" (1971), Dukketeaterverkstedet.

Mamma Troll medvirket i produksjon Trollteater etter et manus av Arne Mykle, basert på folkeeventyrene til Asbjørnsen og Moe. Produksjonen var ved  Dukketeaterverkstedet og design og produksjon av teaterfigurene var ved Jane Mykle. Produksjonen hadde premiere på Lilleborg skole, ultimo november 1971.

Trollteater reise senere på turnéi regi av Riksteatret. 

Informasjon

(Objekt ID 111446)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato nov. 1971
Kategori Hanskefigur
Emneord Barn
Størrelse Ca 50 cm.
Lisens

Arne Mykles etterføløgere.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Ellen (Stoesen) Horn spilte Mamma Troll, en snill og praktisk Trollmamma. Sammen med Arne Mykle spilte Ellen alle de elleve troll- og teaterfigurene i produksjonen. På fotoet ser vi den viltre Ola Troll sammen med Mamma Troll.

I programmet til produksjonen står det følgende: "TROLLTEATER! er en slags eventyrforestilling med troll for de store og troll for de små. En trollete forestilling med troll i ord og troll i teater! 

TROLLTEATER! er i tre eventyrlige akter: I: Hjemme hos Trollene! II: I Trollskogen! III: Hos de andre Trollene!

I TROLLTEATER! får du møte disse dukkene: Utroperen, et menneske, eller en dukkemann, om du vil. Mamma Troll, en snill og praktisk trollmamma. Pappa Troll, en alminndelig trollpappa, med sans for villmarksliv. Ola Troll, et viltert lite troll med mange påfunn. Onkel Teobald Troll, pensjonert troll, litt skurkaktig. Tante Troll, vanlig barsk trolltante, meget renslig. Trolltvillingene Toll og Knott, meget veloppdragne trollunger, som snart skal ha gebursdagsselskap. Kjælegrisen, kjælen trollgris, også kalt stuegrisen. Tuppen Høne, trollhøne som verper selvstendige egg. Lille Trille, egg som leter etter din mor, Tuppen Høne."

Kilder: Riksteatret. Programmet for produksjonen. Stiftelsen Modums Blaafarveverket (2006): Dukketeater underveis. Familien Mykle og Norsk Dukketeater. Boken ble laget i anledning av utstillingen på Blaafarveværket (2006:97).

Norsk Argus 25. mars, 1972 i Aandalsnes avis (m.fl. red. tilføyelse). 

Giver: Riksteatret. Program for produksjonen. 

Transportert 22.4. 2021. 

Materialtyper

Hodet til Mamma Troll ble formet i plastellina og støpt direkte på formen med avispapir eller bomullsgas og lim. Det ble brukt ullgarn til hår og trolig glassperler til øyne. Overdrakt var en kjole med et hvitt forkle over. Underdrakten ble tilpasset figurspillerens hånd. Stoffene var av bomull, de var  myke og de pustet. Det er viktig  fordi hånden blir varm under spillet. 

Informasjon er gitt på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Mamma Troll ble laget etter mal av familien Mykle, utførlig beskrevet i boken Dukketeater (1954) av Jane og Agnar Mykle.  

Det støpte og tørre hodet ble skåret i to, plastellinaen fjernet  og støpningen limt sammen igjen. Det var viktig at hodet også hadde en støpt hals. En liten trakt ble formet etter figurspillerens finger (oftest pekefinger) og festet i halsen. En underdrakt av myk bomull ble tilpasset spillerens hånd og festet rundt halsen for å knytte hode og underdrakt/kropp sammen.

En vanlig brukt håndstiling er pekefinger i hode på figuren, tommel blir figurens venstre 'arm' (sett fra tilskuer) og langfinger, ringfinger og lillefinger blir figurens høyre 'arm'. Mamma Troll hadde store og klumpete hender.

Vurderingen er gjort på bakgrunn av praktiske erfaringer og foto. 

Annen info

Fra Argus (1972) står det følgede: "

"Stykket var bygd opp omkring trollfamiliens mange gjøremål. Det var virkelig trollete troll, men de laget mye morro både mammatrollet, pappatrollet og Ola Troll, kjærlegrisen og Tuppe Høne, og det hele engasjerte de unge tilskuerne."

Tilknyttet (3)
Jane Mykle (person) – Designer, Scenograf
Dukketeaterverkstedet (organisasjon) – Opphavsperson
Trollteater (produksjon) – Hanskefigur