Prinsessen (1970)

Inngår i produksjon "Askeladden" (1970), Dukketeaterverkstedet.

Prinsessen var en av teaterfigurene i produksjonen Askeladden av Dukketeaterverkstedet, basert på et manus av Arne Mykle og bygget på folkeeventyrene om Askeladden, etter Asbjørnsen og Moes folkeeventyr. Teaterfigurene ble laget av Jane Mykle og Arne Mykle var ansvarlig for regien. Premieren fant sted på  Nøklevann skole i Oslo den 16. oktober, 1970. 

Askeladden var på turne i regi av Riksteatret i 1971. 

Informasjon

(Objekt ID 111444)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 16. okt. 1970
Kategori Hanskefigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 45-50 cm.
Lisens

Arne Mykles etterfølgere.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Askeladden var Dukketeaterverkstedet første produksjon. Det var Ellen (Stoesen) Horn og Arne Mykle som spilte alle rollene. 

På fotoet ser vi kongen sammen med Prinsesse. Vi viser til Askeladden og Trollet som også er registrert under denne produksjonen. 

Kilder: Riksteatrets arkiv.

Helgesen, Anne M.( 2003): Animasjonen - Figurteatrets velsigfnelse og forbannelse. Norsk figurteaterhistorie. Dr. Art-avhandling i teatervitenskap, Institutt for musikk og teater, Universitetet i Oslo.  

Stiftelsen Modums Blaafarveverket (2006): Dukketeater underveis. Familien Mykle og Norsk Dukketeater. Boken er tykket i anledning av utstilling på Blaafarveværket i 2006. 

Giver: Riksteatret.

Transportert 21.4. 2021. 

Materialtyper

Plasetllina til forming av hode og avispapir og lim til støp av hode. Tekstiler i bomull til underdrakt og overdrakt. De   må være lette i vekt og kunne puste for å understøtte figurspilleren formidling og ekspressivitet under spill som skjer ved hjelp av hånden.  

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

De fleste hanskefigurene til familien Mykle ble skapt og laget av Jane Mykle. De hadde en klassisk mal som er nøye beskrevet i boken Dukketeater av Jane og Agnar Mykle (1954).

Hodet til karakterene ble formet i plastellina eireog deretter støpt med lag av avispapir (i biter) og lim. Neste stadium var å skjære hodet i to for å fjerne plastellinaen og så lime delene sammen igjen. En liten trakt ble formet etter figurspillerens finger (oftest pekefinger) og festet til figurens hals. En underdrakt av myk bomull ble tilpasset spillerens hånd og festet rundt halsen for å knytte hode og underdrakt/kropp sammen.

En vanlig brukt håndstiling er pekefinger i hode på figuren, tommel blir figurens venstre 'arm' (sett fra tilskuer) og langfinger, ringfinger og lillefinger blir figurens høyre 'arm'. Overdrakten understreker på en enkel måte figurens karakter. Det er viktig at stoffet er lett og at materialene puster for håndens bevegelser og uttrykk. Spill med hanskefigurer er teater i miniatyr. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

I utgivelsen fra Blaafarveværket i 2006 uttaler Arne Mykle følgende: "... overturen ble spilt av skolens musikkkorps. Stromende hus og full jubel! Forestillingen Askeladden hadde gått av stabelen. Senere gikk det slag i slag, skole etter skole i Oslo, pluss endel forestillinger i Oslos nærmeste omegn." (2006:91).

Ifølge A. M. Helgesen har Ellen (Stoesen) Horn uttalt følgende: "Når det gjaldt reiseprogram og spillesteder ligner vi nok på en frigruppe. Men det var ikke så veldig demokratisk akkurat. Det var Arnes Teater fullt og helt. Jeg husker jeg måtte kjempe hardt for i det hele tatt å få navnet mitt på plakaten." (2003:169).

Tilknyttet (3)
Jane Mykle (person) – Designer, Figurmaker
Dukketeaterverkstedet (organisasjon) – Opphavsperson
Askeladden (produksjon) – Hanskefigur