Gudbrand i Lia

Inngår i produksjon "Teskjekjerringa på Teater", Riksteatret 1981.

Gudbrand i Lia var en av teaterfigurene i Teskjekjerringa på teater, dramatisert av Birgit Strøm og basert på historier av Alf Prøysen. Scenografi, masker og teaterfigurer var ved Sever Frentiu. Teaterfigurene ble produsert på verkstedet til Tandarica Teatret i Bucuresti. Margareta Niculescu var regissør og premieren var den 7. januar 1981 på Hamar. Det var ny turne  i 1982. 

Informasjon

(Objekt ID 110709)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 7. jan. 1981
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Ca. 40 cm.
Lisens

Riksteatret.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

 Gudbrand i Lia ble spilt av Anne Stray.

Vi viser til de andre teaterfigurene som som er registrert under denne produksjonen. Disse er: Teskjekjerringa, Tommeliten,  Per Spellemann og tre kråker. 

Giver: Riksteatret. Mona Wiig

Kilder: Riksteatret. Mona Wiig.

Transportert: 27.3. 2021. 

Materialtyper

Ansiktet til figuren kunne like gjerne ha vært en maske som et formet hode. Nesen var pæreformet, øynene satt tett til nesebenet og munnen var smal. Gudbrand røykte pipe med et raffinert lokk på. Han hadde kraftig hvitt hår og skjegg som omkranser hele hodet og deler av ansiktet, nesten som en julenisse. På hodet hadde han en filthatt med brem. 

Kroppen var liten og rund, beina og føttene like ens. Han var kledd i rutete skjorte, med vest over og bukser. Hodet og kroppen var like store. Tekstilene som klærne var sydd av var i bomull. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Trolig ble Gudbrand i Lia og de andre (små) teaterfigurene i denne produksjonen laget over samme lest. De hadde ikke kompliserte konstruksjsoner, men var tydelig i karakteruttrykket. 

En mulig konstruksjon var at figurspilleren holdt/spilte med stangen som var  festet i hodet på figuren og at kroppen fikk bevege seg ganske fritt uten  styringsstenger. Beina hang også løst. Det er uvisst om figuren hadde armer, i så fall var det små slik som beina. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

Teskjekjerringa på Camping (1986) og Teskjekjerringa på nye eventyr (1985) ble dramatisert av Gudrun Waadeland, basert på Alf Prøysens fortellinger. Produksjonene hadde andre scenografer, men i alle de versjonene  ble den lille Teskjekjerringa brukt som var designet av Sever Frentiu. Sannsynligvis ble den produsert på Tandarica Teater hvor de hadde flere verksteder for arbeider i tre, metall og søm. 

Teskjekjerringa på camping fikk en ny versjon i 1989 i Asbjørn Toms dramatisering. Dette var et samarbeid med Riksteatret og Det Norske Teater. Produksjonen ble også sendt på turne i 1990.

Skuespiller Linda Tørklep spilte Teskjekjerringa i alle de omtalte produksjonene. 

Tilknyttet (3)
Sever Frentiu (person) – Scenograf, Designer
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Teskjekjerringa på teater (produksjon) – Andre figurer