Tommeliten

Inngår i produksjon "Teskjekjerringa på Teater", Riksteatret 1981.

Tommeliten var en av teaterfigurene i produksjonen Teskjekjerringa på teater, dramatisert av Birgit Strøm og basert på historier av Alf Prøysen. Scenografi, masker og teaterfigurer var ved Sever Frentiu. Teaterfigurene ble produsert på verkstedet til Tandarica Teatret i Bucuresti. Margareta Niculescu var regissør og premieren var den 7. januar 1981 på Hamar. Det var ny turne  i 1982. 

Informasjon

(Objekt ID 110422)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 7. jan. 1981
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Ca. 40 cm.
Lisens

Riksteatret.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Tommeliten ble spilt av Christine Stoesen. 

Vi viser til de andre teaterfigurene som som er registrert under denne produksjonen. Disse er: Teskjekjerringa, Per Spellemann, tre kråker og Gudbrand i Lia. 

Giver: Riksteatret. Mona Wiigs private arkiv.

Kilder: Riksteatret. Mona Wiig.

Transportert: 22.3. 2021. 

Materialtyper

Tommeliten besto nærmest av to kuler, et kulehode og en kulekropp som sannsynligvis ble laget i isopor eller styrofoam. Materialet ble forsteket med papir og lim. På hodet hadde han en ettersittende lue med dusk foran og en strikket genser som rakk til livet. I pannen var han 'dekorert' med prikker og på kulas andre halvdel hadde han også tilsvarende prikker. Små armer hang løst og de små føttene var festet til kula.  

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Det var lite bevegelighet i de to kulene som figurene var formet av. Muligens dreining på hodet og armer som hang og dinglet. Sannsynligvis var det en stang frestet i hodet som gikk gjennom kroppen til figuren som figurspilleren kunne holde i for å spille med.

Det kan tenkes at kropp og hode kunne snurre rundt stangen som en akse og at de kunne snurrre i motsatt retning. Dette er kun gjetninger. Konklusjonen er at Tommeliten kunne utføre få bevegelser, men til gjengjelød hadde han et innbydende ytre. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Annen info

Teskjekjerringa på Camping (1986) og Teskjekjerringa på nye eventyr (1985) ble dramatisert av Gudrun Waadeland, basert på Alf Prøysens fortellinger. Produksjonene hadde andre scenografer, men i alle de versjonene  ble den lille Teskjekjerringa brukt som var designet av Sever Frentiu. Sannsynligvis ble den produsert på Tandarica Teater hvor de hadde flere verksteder for arbeider i tre, metall og søm. 

Teskjekjerringa på camping fikk en ny versjon i 1989 i Asbjørn Toms dramatisering. Dette var et samarbeid med Riksteatret og Det Norske Teater. Produksjonen ble også sendt på turne i 1990.

Skuespiller Linda Tørklep spilte Teskjekjerringa i alle de omtalte produksjonene. 



Tilknyttet (3)
Sever Frentiu (person) – Scenograf, Designer
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Teskjekjerringa på teater (produksjon) – Andre figurer