Krokodille

Inngår i produksjon "Jorden rundt på 80 minutter", Jo Strømgren Kompani og Riksteatret.

Krokodille var en av teaterfigurene i produksjonen Jorden rudnt på åtti minutter av Jo Strømgren som også var ansvarlig for regi. Stephan Østensen var scenograf og designet teaterfigurene. Figurmakere var Sverre Johansen og Grete Larssen. Urpremieren var den 2. september 2006 i Melhus og målgruppen var familier. 

Informasjon

(Objekt ID 109588)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2. sep. 2006
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Ca. 3 m. lang.
Lisens

Jo Strømgren Kompani og Riksteatret. 

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Krokodille ble spilt av flere figurspillere og muligens også en tekniker. Det er ikke uvanlig i figurteatret hvor det alltid er mangel  på hender. 

Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert umnder denne produksjonen. Disse er Terje, Toffen, Jon, General og Røykemann. 

Kilder: Riksteatret. Program for produksjonen. 

Giver: Riksteatret og Einar Dahl.

Transportert  23. 2. 2021.

Materialtyper

Hodet til Krokodille ble laget av styrofoam, forsterket med bomullsgas eller avispapir og lim. Deretter ble hodet kledd med tekstil som ble forlenget slik at stoffet kunne skjule overkroppen til figurspilleren. Konstruksjonen til krokodillekroppen var av spiralfjærer. Kjeften til Krokodillen var så stor at den kunne svelge en av gutta  (Jon, Terje eller Toffen). 

Informasjon er gitt av figurmaker Sverre Johansen.

Konstruksjon/teknikk

Krokodille ble konstrukert med stor kjeft som kunne åpnes og lukkes. Den var så stor at den kunne svelge en teaterfigur. Kroppen var konstruert av spiraler og dermed hadde den en spesiell svikt i bevegelsene. Figurspilleren hadde styringsgrep inne i hodet til figuren for å kunne åpne og lukke kjeften. I visse spillesituasjoner må det ha vært to figurspillere til å animere denne figurer, der hvor både hodet og kroppen skulle være synlig og beveges samtidig. 

Infomasjon gitt av figurmaker Sverre Johansen. 

Annen info

I programmet står det følgende:

"Scenograf og dukkedesigner Stephan Østensen, er utdannet ved Statens Kunstakademi og Statens Håndverks og Kunstindustriskole. Han har laget scenografi til en rekke teaterforestillinger, filmer og reklamefilmer, og har gjennom mange år samarbeidet fast med Jo Strømgren. Han har også skapt sin egen karriere som billedkunstner. Nettopp denne varierte bakgrunn trekker Østensen frem som viktig ballast når man skal skape en ny "dukketeaterverden". - Hvis jeg klarer å lage karakterene som noen barn husker om 10 år, har jeg oppnådd mine målsettinger med denne produksjonen, sier han."

Tilknyttet (6)
Stephan Østensen (person) – Scenograf, Designer
Sverre Johansen (person) – Figurmaker
Grete Larssen (person) – Figurmaker
Jo Strømgren Kompani (organisasjon) – Opphavsperson
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Jorden rundt på 80 minutter (produksjon) – Andre figurer