Pål

Inngår i produksjon "Askeladden og kongens harer", Riksteatret, 2009.

Pål var en av teaterfigurene i produksjonen Askeladden og kongens harer, dramatisert av Peder Cappelen etter folkeeventyret Gjete kongens harer av Asbjørnsen og Moe. Dramatiseringen ble bearbeidet for figurteater av Stein Grønli som også var ansvarlig for regi. Scenografi/figure- og kostymedesign var ved Lisbeth Narud, figurmaker var Grete Larssen, Sigrid Kristoffersen, Sverre Johansen og Pernille Trøbråten.

Produksjonen hadde premiere i Nydalen 3.10. 2009 og turnépremiere  i Arendal 8.10.2009. 

Informasjon

(Objekt ID 109531)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 3. okt. 2009
Kategori Bunraku inspirert figur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 55 cm.
Lisens

Riksteatret.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Pål ble spilt av Sarah Sandberg og Per vises sammen med Moren.

Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er: Askeladden, Prinsesse Åshild, Kongen, Dronningen, Kjerringa med nesen, Harene og Moren. 

Kilder: Riksteatert. Program for produksjonen. Sverre Johansen.

Giver: Riksteatret.

Transportert: 22. 2. 2021. 

Materialtyper

Hodet ble laget i styrofoam som er lett å skjære i og å forme. Det ble forsterket med bomullsgas eller annet egnet papirmateriale og lim. Den runde kroppen ble sannsynligvis laget av skumgummi. Pål hadde blå genser og bukser med bukseseler og en blå jakke med vide ermer med plass til figurspillerens hånd.

Informasjon er gjort på bakgrunn av foto pluss fra figurmaker Sverre Johansen. 

Konstruksjon/teknikk

Det var sannsynligvis en stang festet i hodet på figuren og med en forlengelse til figurens brystparti. Figurspilleren kunne animere/spille med figuren gjennom en åpning bak i ryggen på drakten. Den andre hånden til figurspilleren var figurens ene hånd, den andre hånden til figuren hang ned. Figurspilleren kunne, om nødvendig, skifte grepet på figuren for veksle mellom å spille høyre eller venstre hånd. 

Informasjon er gitt på bakgrunn av foto og fra figurmaker Sverre Johansen. 

Annen info

I programmet til produksjonen står det følgende: 

"Det ble sendt bud til alle kanter av landet om at kongen ønsket seg en haregjeter. Både Per og Pål og Askeladden hørte om dette, og alle ville de dra til kongsgården. Først dro Per, og på veien traff han en gammel kone som hadde satt nesen sin fast i en gammel stubbe. Hun hadde stått slik i over hundre år, og nå ville hun så gjerne ha hjelp til å komme seg løs. Per bare lo av henne, og skyndte seg videre. Per fikk prøve seg som haregjeter, men han klarte ikke å holde styr på dem. Så Per endte i ormegården. Pål ville også til kongsgården, og også han møtte den gamle konen. Men heller ikke han ville hjelpe henne. Og det gikk ikke bedre med Pål og harene. De hoppet og spratt til alle kanter, og vekk var de. Så måtte Pål også i ormegården."

Utdrag fra programmet til Askeladden og kongens harer.  

Tilknyttet (7)
Lisbeth Narud (person) – Scenograf, Designer
Grete Larssen (person) – Figurmaker
Sigrid Kristoffersen (person) – Figurmaker
Sverre Johansen (person) – Figurmaker
Pernille Trøbråten (person) – Figurmaker
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Askeladden og kongens harer (produksjon) – Bunraku inspirert figur