Jim "Kjøtthue" Cooper

Inngår i produksjon "Dickie Dick Dickens", Riksteatret og Oslo Nye Teater, 2011.

Jim "Kjøtthue" Cooper var en av teaterfigurene i produksjonen Dickie Dick Dickens av Rolf og Alexandra Becker og bearbeidet for figurteater av Arvid Ones. Scenografi, figurdesign og kostymer var ved Jack Markussen, Trude Bergh og Marianne Forsberg. Figurmakere var Sverre Johansen og Marthe Brandt.

Urpremieren var på Oslo Nye Centralteatret 17. mars 2011. Produksjonen var et samarbeid mellom Oslo Nye Teater og Riksteatret og målgruppen var ungdom og voksne. Turnépremieren var på Gjøvik 31. august samme år. 

Informasjon

(Objekt ID 108877)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 17. mar. 2011
Kategori Figurspiller og figur
Størrelse Størrelsen er her volumet og det er vanskelig å fastslå.
Lisens

Riksteatret og Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Jim "Kjøtthue" Cooper ble spilt av Hans Rønningen. Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er: Politifullmektig Hillbilly, Sivilpoliti, Grit, Josua Benedict Streubenguss, Opa Crackle og Mummie Tobo-Dutch.

Kilder: Oslo Nye Teater og Riksteatret. Program fra produksjonen. 

Giver: Oslo Nye Teater og Riksteatret. 

Transportert:13. 02. 2021.

Materialtyper

Hodet til "Kjøtthue" ble laget i isopor, forsterket med flere lag av bomullsgas og lim. Det ble deretter dekket med pusseskinn og sminket med pasellkritt. Øynene ble laget av Swarovskikrystaller som var glass slipt i fasetter. Munnen kunne åpnes og lukkes.  

Kroppen var ytterst voluminøs, neste som om det var en stor ballong kledd med en brunrutete frakk. Fotoet viser kun figurens overkropp.  

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Denne teaterfiguren, som de fleste andre i denne produksjonen, var konstruert for et håndgrep i munnen som kunne åpnes og lukkes. Den sammen armen til figurspilleren spilte også med hodet, halsen (håndleddet) og figurens kropp. Den andre hånden/armen til figursilleren ble brukt til å spille én av figurens armer/hånd om det var ønskelig.

Denne teknikken har referanser til "Muppets", jf. Muppet show m.fl. som ble skapt av Jim Henson for amerikans televisjon på 1970-tallet.   

Annen info

I programmet står det føløgende:

"Det var regissør Arvid Ones som hadde ideen til å lage Dickie Dick Dickens-forestillingen med både skuespillere og dukker. Han kontaktet Jack Markussen, som driver figurteatret Dukkenikkerne i Bergen, og sammen med kostymørene Trude Bergh og Marianne Forsberg fra Oslo Nye Teaters kostymeavdeling har Markussen skapt alle dukkene til forestillingen. De tre har også ansvaret for skuespillernes kostymer og scenografi (...). 

Mens vi har tegnet og bestemt hvordan dukkene skal være, har tre personer på Riksteatrets dukkemakeravdeling jobbet siden august med å lage dem. Det er enormt mange hensyn å ta når man lager en dukke. En ting er uttrykket, en annen ting er mekanismene. Og hele tiden må vi tenke på vekten, dukkespillerne skal jo bære dukkene, sier Jack Markussen. Kun fire dukkespillere styrer den enorme mengden av dukker på scenen."

Tilknyttet (8)
Jack Markussen (person) – Scenograf, Designer
Trude Bergh (person) – Scenograf, Designer
Marianne Forsberg (person) – Scenograf, Designer
Sverre Johansen (person) – Figurmaker
Marthe Brandt (person) – Figurmaker
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Dickie Dick Dickens (produksjon) – Andre figurer