Doktor Dyregod

Inngår i produksjon "Doktor Dyregod og den magiske apeskatten", Riksteatret, 2002.

Doktor Dyregod var hovedkarakteren i produksjonen Doktor Dyregod og den magiske apeskatten av Klaus Hagerup, fritt etter Hugh Loftings fortellinger. Ansvarlig for scenografi, figurdesign og kostymer var Lisbeth Narud, Sverre Johansen og Grete Larsen hadde ansvaret for produksjon av teaterfigurer. Regien var ved Aksel-Otto Bull og premieren var den 14. september 2002 på Ål.

Informasjon

(Objekt ID 108532)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 14. sep. 2002
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Det var fem figurer med forskjellig størrelse.
Lisens

Riksteatret.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Jon Skolmen spilte Doktor Dyregod som på fotoet er omgitt av flere dyrevenner. Neders til venstre ser vi hunden Hans (spilt av Andesrs Sundstedt) og over ham grisen Doffen (spilt av Kjetil Gudim). På hodet til Doktor Dyregod sitter anda Anna (spilt av Janina Lund) og til høyre ser vi to apekatter, hvorav den ene er ett (av flere) apebarn, med navnet Grobbeliten? Den andre og voksne apekatten kan være faren som heter Grobbelar. Moren til apebarna het Grobbeline (spilt av Janina Lund).

Kilder: Riksteatret. Programmet til produksjonen. Figurmaker Sverre Johansen. 

Giver: Riksteatret.

Transportert: 9.2. 2021. 

Materialtyper

Doktor Dyrego var en skuespiller kledd i bukser, snippkjole og vest, pluss hvit skjorte og brunt slips. Hans omsorgsfulle forhold til alle dyrene alias  teaterfigurer har gitt ham plass  i det digitale galleriet. 

Hodene til figurene anda Ann, grisen Doffen, hunden Hans og alle apene ble laget i isopor og forsterket med bomullsgas el. avispapir og lim. De hadde ledd i hals/hode. De to apeforeldrene Grobbeline og Grobbelar (til mange apebarn) hadde håndtak i bakhodet og stenger/pianotråd festet i hver av forlabben/hendene. Kroppene til de omtalte figurene var myke og ble laget av skumgummi. Tekstilen som ble brukt til dyrene var elastisk.

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto, pluss supplement fra figurmaker Sverre Johansen.  

Konstruksjon/teknikk

De to apeforeldrene (Grobbeline og Grobbeliten) hadde styringshåndtak i bakhodet. Det er uvisst om de andre figurene ble styrt nedenfra eller gjennom en åpning bak i ryggen på figurene.

Det må ha vært et nært samspill/samhandling mellom figurene og Doktor Dyregod, men figurspillerne har vært skjult og dyrefigurene har vært synlige. 

Konstuksjonen til dyrefigurene er høyst sannsynlig forskjellige og muligens har de også kryssende konstruksjoner. De er her kategorisert under "andre figurer", i mangel av tilstrekkelig informasjon. 

Annen info

I programmet kan vi lese følgende utdraget skrevet av forfatteren: 

"Det var en gang en mann som var doktor i en liten landsby. Han var en hyggelig mann og en flink doktor, som gjorde mange mennesker friske, både de som kom til ham fordi de var syke, og de som kom til ham fordi de trodde de var syke. (...) Mange av pasientene hans var rike, selvopptatte, forfengelige og sytete, og det var han etterhvert blitt nokså lei av. Han hadde ikke så mange menneskevenner, men det syntes han ikke gjorde noen ting. Han hadde nemlig nok av venner likevel."(...)

Vennene til doktor Dyregod var, blant flere, papergøyen Victoria, anden Anna, hunden Hans og grisen Doffen.  

Tilknyttet (5)
Lisbeth Narud (person) – Designer, Scenograf
Sverre Johansen (person) – Figurmaker
Grete Larssen (person) – Figurmaker
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Doktor Dyregod og den magiske apeskatten (produksjon) – Andre figurer