Teskjekjerringa

Inngår i produksjon "Teskjekjerringa på teater", Riksteatret 1981

Teskjekjerringa var hovedkarakteren i produksjonen Teskjekjerringa på teater, dramatisert av Birgit Strøm og basert på historier av Alf Prøysen. Scenografi, masker og teaterfigurer var ved Sever Frentiu. Teaterfigurene ble produsert på verkstedet til Tandarica Teatret i Bucuresti. Margareta Niculescu var regissør og premieren var den 7. januar 1981 på Hamar. Det var ny turné i 1982. 

Informasjon

(Objekt ID 108529)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 7. jan. 1981
Kategori Andre figurer
Størrelse En skuespiller i menneskestørrelse og en teaterfigur ca. 40-45 cm.
Lisens

Riksteatret.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Teskjekjerringa ble spilt av Linda Tørklep, den lille teaterfiguren ble spilt av Justin Grad. 

Vi viser til de andre teaterfigurene som som er registrert under denne produksjonen. Disse er: Tommeliten, Per Spellemann, Gudbrand i Lia, og tre kråker.

Giver: Riksteatret. Mona Wiig private samling.

Kilder: Riksteatret og Mona Wiig.

Transportert: 22.3. 2021. 

Materialtyper

Teskjekjerringa ble i denne produksjonen gestaltet som to scenefigurer, en skuespiller og en teaterfigur som "var så lita som ei teskje". Den lille teaterfiguren var så lagt det var mulig identisk med skuiespilleren. Hun hadde  håret i en topp og briller på nesa. Hun var kledd i en rutete kjole med knapper foran. Hun hadde et forkle over skjørtet og et sjal over skuldrene. På føttene har hun snørestøvler med ganske høy hel. Teskjekjerringa har "bestemorstil" uten at hun virker gammel. Den lille teaterfiguren er stort sett pakket inn i sjalet som henger over hodet og dekker hele kroppen. Klærne til begge figurene er høyst sannsynlig laget av naturfibre, dvs. bomull. 

Hodet til teaterfiguren ble trolig laget av isopor og forsterket med bomullsgas og lim. Deretter ble det malt. Håret kan være laget av garn.

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.  

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen til teaterfiguren var enkel. Det ble trolig festet en stang i hodet som ble forlenget til et håndtak som figurspilleren kunne holde i og spille med. Armene hang sannsuynligvis løst og fulgte kroppens naturlige bevegelser. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

Teskjekjerringa på Camping (1986) og Teskjekjerringa på nye eventyr (1985) ble dramatisert av Gudrun Waadeland, basert på Alf Prøysens fortellinger. Produksjonene hadde andre scenografer, men i alle de versjonene  ble den lille Teskjekjerringa brukt som var designet av Sever Frentiu. Sannsynligvis ble den produsert på Tandarica Teater hvor de hadde flere verksteder for arbeider i tre, metall og søm. 

Teskjekjerringa på camping fikk en ny versjon i 1989 i Asbjørn Toms dramatisering. Dette var et samarbeid med Riksteatret og Det Norske Teater. Produksjonen ble også sendt på turne i 1990.

Skuespiller Linda Tørklep spilte Teskjekjerringa i alle de omtalte produksjonene. 






Tilknyttet (3)
Sever Frentiu (person) – Scenograf, Designer
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Teskjekjerringa på teater (produksjon) – Andre figurer