Kongen

Inngår i produksjon "Askeladden og kongens harer", Riksteatret, 2009.

Kongen var en av karakterene i produksjonen Askeladden og kongens harer, dramatisert av Peder Cappelen etter folkeeventyret Gjete kongens harer av Asbjørnsen og Moe. Dramatiseringen ble bearbeidet for figurteater av Stein Grønli som også var ansvarlig for regi. Scenografi/figure- og kostymedesign var ved Lisbeth Narud, figurmaker var Grete Larssen, Sigrid Kristoffersen, Sverre Johansen og Pernille Trøbråten. Produksjonen hadde premiere i Nydalen 3.10. 2009 og turnépremiere i Arendal 8.10.2009. 

Informasjon

(Objekt ID 108526)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 3. okt. 2009
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 60 cm.
Lisens

Riksteatret.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Kongen ble spilt av Terje Halsvik. Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er: Askeladden, Per og Pål, Moren, Prinsesse Åshild, Dronningen, Kjerringa med nesen og Harene. 

Kilder: Riksteatert. Program for produksjonen.

Giver: Riksteatret.

Transportert: 9. 2. 2021. 

Materialtyper

Hodet ble laget i styrofoam og forsterket med bomullsgas eller avispapir og lim. Ansiktsfsormen var langstrakt og pæreformet, bred nederst og smal øverst, med en krone på toppen. Kongen var kledd i en kappe med kraftfult, hvitt pelsbeslag både på ermene og rundt ytterkantene. (Det kan ha vært geiteskinn). Det er vanskelig å se av fotoet hva han hadde av klær under den dominerende kappen. 

Informasjon er gitt på bakgrunn av foto og fra figurmaker Sverre Johansen.  

Konstruksjon/teknikk

Kongen var en stangfigur med stang festet i hodet og med forlengelse for figurspilleren til å kunne holde/spille med figuren. Med den ene hånden animerte figurspilleren hodet og kroppen og med den andre hånden spilte han/hun med stengene/pianotråden som var festet i hver av figurens hender.  

Informasjon er gitt på bakgrunn av foto og av figurmaker Sverre Johansen.

Annen info

I programmet står det følgende:

"Det var en gang en konge. Han bodde i et stort, vakkert slott sammen med dronningen og prinsesse Åshild. Kongen hadde mange fine kongelige harer. De var veldig søte, men de var helt umulige å holde styr på. Han ville få tak i en god haregjeter, og den som klarte å gjete harene hans, skulle få både niste, lønn og prinsesse Åshild på kjøpet. Men den som prøvde seg, og ikke klarte det, han skulle få skåret tre remmer av ryggen sin, og attpåtil få både både salt og pepper i såret. Og etterpå skulle han kastes i ormegården."

Slik ble første del av eventyret presentert i programmet til produksjonen. 

Tilknyttet (7)
Lisbeth Narud (person) – Scenograf, Designer
Grete Larssen (person) – Figurmaker
Sigrid Kristoffersen (person) – Figurmaker
Sverre Johansen (person) – Figurmaker
Pernille Trøbråten (person) – Figurmaker
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Askeladden og kongens harer (produksjon) – Stangfigur