Askeladden (og harene)

Inngår i produksjon "Askeladden og kongens harer", Riksteatret, 2009.

Askeladden (og harene) var hovedkarakter og teaterfigur i produksjonen Askeladden og kongens harer, dramatisert av Peder Cappelen etter folkeeventyret Gjete kongens harer av Asbjørnsen og Moe. Dramatiseringen ble bearbeidet for figurteater av Stein Grønli som også var ansvarlig for regi. Scenografi/figure- og kostymedesign var ved Lisbeth Narud, figurmaker var Grete Larssen, Sigrid Kristoffersen, Sverre Johansen og Pernille Trøbråten. Produksjonen hadde premiere i Nydalen 3.10. 2009 og turnépremiere i Arendal 8.10.2009. 

Informasjon

(Objekt ID 108523)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 3. okt. 2009
Kategori Bunraku inspirert figur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 55-60 cm.
Lisens

Riksteatret.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Askeladden ble spilt av Christine Stoesen. Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er: Prinsesse Åshild, Kongen, Dronningen, Harepusene, Pål, Kjerringa med nesen og Moren.

Kilder: Riksteatert. Program for produksjonen. Sverre Johansen.

Giver: Riksteatret.

Transportert: 9.2. 2021. 

Materialtyper

Hodet til Askeladden ble laget i styrofoam som er lett å skjære i og å forme. Det ble forsterket med bomullsgas eller annet egnet papirmateriale og lim. Figuren har et kraftig, gult og stritt hår. Kroppen ble laget av skumgummi og tyll - for å få den lett. Det ser ut som om tekstilene i klesdrakten, en kort jakke og bukselignende underdel, ble laget av filt . Det gav figuren et rustikk preg, men også en viss fasthet i formen.

Informasjon er gjort på bakgrunn av foto og fra Sverre Johansen. 

Konstruksjon/teknikk

Styringsmekanismen for denne figuren har sannsynligvis vært en stang fra hodet med forlengelse til figurens brystparti. Det må ha vært et ledd i stangen/halsen på figuren. Figurspilleren kunne animere/spille med den gjennom en åpning bak i ryggen på drakten. Den andre hånden til figurspilleren var figurens ene hånd, den andre hånden til figuren hang ned. Figurspilleren kunne, om ønskelig, skifte grepet for å kunne veksle mellom å spille figurens høyre eller venstre hånd. 

Informasjon er gitt på bakgrunn av foto og fra Sverre Johansen. 

Annen info

I programmet står det følgende:

"Det var en gang en konge. Han bodde i et stort, vakkert slott sammen med dronningen og prinsesse Åshild. Kongen hadde mange fine kongelige harer. De var veldig søte, men de var helt umulige å holde styr på. Han ville få tak i en god haregjeter, og den som klarte å gjete harene hans, skulle få både niste, lønn og prinsesse Åshild på kjøpet. Men den som prøvde seg, og ikke klarte det, han skulle få skåret tre remmer av ryggen sin, og attpåtil få både salt og pepper i såret. Og etterpå skulle han kasets i ormegården."

Slik ble første del av eventyret presentert i programmet til produksjonen. 

Tilknyttet (7)
Lisbeth Narud (person) – Designer, Scenograf
Grete Larssen (person) – Figurmaker
Sigrid Kristoffersen (person) – Figurmaker
Sverre Johansen (person) – Figurmaker
Pernille Trøbråten (person) – Figurmaker
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Askeladden og kongens harer (produksjon) – Bunraku inspirert figur