Dronningen

Inngår i produksjon "Askeladden og kongens harer", Riksteatret, 2009.

Dronningen var en av karakterene i produksjonen Askeladde og kongens harer, dramatisert av Peder Cappelen etter folkeeventyret Gjete kongens harer av Asbjørnsen og Moe. Dramatiseringen ble bearbeidet for figurteater av Stein Grønli som også var ansvarlig for regi. Scenografi/figure- og kostymedesign var ved Lisbeth Narud, figurmaker var Grete Larssen, Sigrid Kristoffersen, Sverre Johansen og Pernille Trøbråten. Produksjonen hadde premiere i Nydalen 3.10. 2009 og turnépremiere i Arendal 8.10.2009. 

Informasjon

(Objekt ID 108359)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 3. okt. 2009
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 55 cm.
Lisens

Riksteatret.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Dronningern ble spilt av Sarah Sandberg. Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er: Askeladden, Prinsesse Åshild, Kongen, Kjerringa med nesen, Harene, Pål og Moren. 

Kilder: Riksteatert. Program for produksjonen. Sverre Johansen.

Giver: Riksteatret.

Transportert: 9.2. 2021. 

Materialtyper

Hodet ble laget i styrofoam og forsterket med bomullsgas eller avispapir og lim. Ansiktsfsormen var pæreformet, bred nederst og smal øverst, med en krone på toppen.

Kjolen til Dronningen hadde mange likhetstrekk med kjolen til prinsesse Åshild; i varlg av stoff og farge (ifølge foto), høyt liv, Dronningen hadde tre søljer og ellers dekorert med flere av de samme elementene som Prinsessen. Kjolestoffet ser ut til å være av ull. 

Informasjon er gitt på bakgrunn av foto og av figurmaker.

Konstruksjon/teknikk

Dronningen var en stangfigur med stang festet i hodet og med forlengelse for figurspilleren til å kunne holde/spille med figuren. Med den ene hånden animerte figurspilleren hodet og kroppen og med den andre hånden spilte han/hun med stengene/pianotråden som var festet i hver av figurens hender.  

Informasjon er gitt på bakgrunn av foto og av figurmaker Sverre Johansen.

Tilknyttet (7)
Lisbeth Narud (person) – Designer, Scenograf
Grete Larssen (person) – Figurmaker
Sigrid Kristoffersen (person) – Figurmaker
Sverre Johansen (person) – Figurmaker
Pernille Trøbråten (person) – Figurmaker
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Askeladden og kongens harer (produksjon) – Stangfigur