Josua Benedict Streubenguss

Inngår i produksjon "Dickie dick Dickens", Oslo Nye Teater og Riksteatret, 2011.

Josua Benedict Streubenguss var en av teaterfigurene i produksjonen Dickie Dick Dickens av Rolf og Alexandra Becker og bearbeidet for figurteater av Arvid Ones. Scenografi, figurdesign og kostymer var ved Jack Markussen, Trude Bergh og Marianne Forsberg. Figurmakere var Sverre Johansen og Marthe Brandt. Produksjonen var laget for ungdom og voksne ofg urpremieren var på Oslo Nye Centralteatret  17. mars 2011.

Produksjonen var et samarbeid mellom Oslo Nye Teater og Riksteatret og  turnépremieren var på Gjøvik 31. august samme år. 

Informasjon

(Objekt ID 108260)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 17. mar. 2011
Kategori Figurspiller og figur
Størrelse Ca. 75-85 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater og Riksteatret.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Josua Benedict Streubenguss ble spilt av Hans Rønningen. På fotoet, ved siden av Josua, står Dickie Dick Dickens som ble spilt av Johannes Joner. 

Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er: Politifullmektig Hillbilly, Sivilpoliti, Grit, Mummie Yobo-Dutch, Opa Crackle og Jim "Kjøtthue" Cooper.

Kilder: Oslo Nye Teater og Riksteatret. Program fra produksjonen. 

Giver: Oslo Nye Teater og Riksteatret. 

Transportert:29.01. 2021.

Regissøren Arvid Ones skriver følgende i programmet:

"Når Dickie skal til scenen må ingen få ødelagt det bilde de har inne i holdet fra sitt Radioteater. Derfor dukketeater. Felles for radioteater og dukketeater er at ingen av formene forfekter en absolutt sannhet. Det er fabuleringen som har makten. I Norge kjenner vi stort sett dukketeater som underholdning for barn. Det er derfor en stor utfordring å lage noe ved hjelp av dukker som er myntet på voksne. Med Dickie Dick Dickens har vi et stoff vi kan leke med, og utfordre publikum til å være med på å skape et univers som har sine egne regler. 

Oslo Nye Teater og Riksteatret har vært de to viktigste institusjonene for dukketeater i Norge. Når formen prøver å finne nye veier, så er det helt naturlig at det skjer i samarbeid mellom disse to."

Materialtyper

Hodet til Josua ble laget i isopro, forsterket med flere lag av bomullsgas og lim. Det ble deretter dekket med pusseskinn og sminket med pasellkritt. Øynene ble laget av Swarovskikrystaller, som var glass slipt i fasetter. 

Ansiktet var karrikret med stor nese og ører og med kraftige øyenbryn. På hodet hadde han en liten sort hatt. Munnen til Josua var konstruert slik at den kunne beveges.

Han er kledd i en vid, lilla frakk med beslag, muligens av skinnimitasjon. Det kan også ha vært et sort skjerf som han hadde rundt halsen.

Viurderingen er gjort på bakgrunn av foto.  

Konstruksjon/teknikk

I programmet forteller Arvid Ones (regissør) og Jack Markussen (scenograf og figurdesigner) at de har mikset alle figurteknikker som fins, unntatt marionetter. 

Denne figuren kunne åpne og lukke munnen ved hjelp av figurspillerens håndgrep som var inne i munnen på figuren. Med den ene hånden i munnen kunne spilleren også spille med hodet og halsen (håndleddeet) samt å uttrykke bevegelser i kroppen til figuren. Figurspillerens andre hånd og arm ble brukt der hvor den kunne gjøre størst nytte og det var sannsynligvis som figurens ene arm. 

Denne teknikken har referanser til "Muppets", jf. Muppet show m.fl. som ble skapt av Jim Henson for amerikans televisjon på 1970-tallet.   

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

De to teatersjefene Catrine Telle ved Oslo Nye Teater og Ellen Horn ved Riksteatret bestemte seg for å samarbeide om produksjon og formidling av figurteater. Begge teatrene har kunstnerisk ansvar for hvert sitt ensemble med figurspillere. De ville slå seg sammen for å utnytte ressursene bedre og doble forestillingstilbudet, både på landsbasis og på Oslo Nye Trikkestallen (Torshov).

Dickie Dick Dickens ble produsert i 2011 og var den største og viktigste satsningen som de to teatrene samarbeidet om.

Utdrag fra programmet til produksjonen.  

Tilknyttet (8)
Jack Markussen (person) – Scenograf, Designer
Trude Bergh (person) – Scenograf, Designer
Marianne Forsberg (person) – Scenograf, Designer
Sverre Johansen (person) – Figurmaker
Marthe Brandt (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Dickie Dick Dickens (produksjon) – Andre figurer