De syv små dverger

Inngår i produksjon "Snøhvit", Oslo Nye Trikkestallen, 2013 i samproduksjon med Riksteatret.

De syv små dverger medvirket i produksjonen Snøhvit. Dramatiseringen var ved Torfinn Nag etter eventyret av Brødrene Grimm. Scenografi, kostyme og design av teaterfigurer var ved Brage Jonassen og regien var ved Torfinn Nag.  Snehvit hadde premiere på Oslo Nye Trikkestallen 3. september 2013 og var en  samproduksjon med Riksteatret. 

Informasjon

(Objekt ID 107968)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 3. sep. 2013
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Mellom 50-60 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater og Riksteatret.

Copyright.  

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Dette var en produksjon med skuespillere og teaterfigurer. Det er teaterfigurene de syv små dvergene som her er registrert.  Det vises også en plakat av Snøhvit sammen med dvergene.  

De syv små dvergene het: Blygen, spilt av Helene Vikstvedt, Steintrøtt, spilt av Marianne Edvardsen, Tristen, spilt av Jørn Morstad, Professoren, spilt av Per Skjølsvik, Hissigproppen, spilt av Knut Wiulsrød, og Gomle, spilt av Suzanne Paalgard

Kilder: Oslo Nye Teater og Riksteatret. Programmet til produksjonen. 

Giver: Oslo Nye Teater og Riksteatret.

Transportert: 21. 01. 2021.

Materialtyper

Hodene og hendene til dvergene var skåret ut i isopor, forsterket med bomullsgas og lim og deretter malt. De hadde alle personlige ansiktsuttrykk, jf. de betegnende navnene (se lang beskrivelse). Som gruvearbeidere hadde de alle hjelmer og noen hadde også ørebeskyttere. Under de selvlysende vestene hadde de arbeidsklær i forskjellige farger og mønster.

Fotoene antyder at dvergene også har hatt ben, men ikke hvordan de var utformet.

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.  

Konstruksjon/teknikk

Dvergene har hatt et håndtak i bakhodet som har vært styrings-/ og spillegrep for figurspillerne. De har også kunnet bevege munnen, men det er uvisst om alle hadde samme konstruksjon. En form for ledd har det vært i halsen på dvergene for å kunne bevege hodene. Armene hadde ledd i skulderfestet og i håndleddet, men ingen styringsstenger. De fulgte figurenes bevegelser. Figurspilleren kunne også styre/spille med en av dvergens hender om han/hun hadde en hånd ledig. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

"Fortellingen om Snøhvit er opprinnelig et gammelt europeisk folkeeventyr, som takket være Brødrene Grimm ble utgitt i bokform første gang i 1812 (første bind, red. tilføyelse). Senere har det blitt allemannseie, og er gjengitt utallige ganger i bøker, film og på scenen."  Utdrag fra progremmet til produksjonen. 

Tilknyttet (4)
Brage Jonassen (person) – Designer, Scenograf
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Snøhvit (produksjon) – Andre figurer