Oslo-Losen

Inngår i produksjon Oslo-Losens tidsmaskin, Oslo Nye Trikkestallen, 2013.

Oslo-Losen var hovedkarakteren i produksjonen Oslo-Losens tidsmaskin. Manus og regi var ved Jo Strømgren, scenografi, figurdesign og produksjon av teaterfigurer ved Stephan Østensen. Oslo-Losens tidsmaskin hadde urpremiere på Oslo Nye Trikkestallen 18. januar 2013. 

Informasjon

(Objekt ID 107782)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 18. jan. 2013
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 50-55 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Oslo-Losen ble spilt av Knut Wiulsrød. Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er:

Kristine, Kristian, to trikkekonduktører og en mammut.

Kilder: Oslo Nye Teater. Program for produksjonen.

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert: 14.1. 2021.

Materialtyper

Hodet ble sannsynligvis formet i isopor, forsterket og trukket med en tynn og elsatisk tekstil. Deretter ble det malt. Det var stor grad av realisme i utformingen av ansiktet; øynene var mandelformet med glasskuler/perler til pupiller og markert med briller. Det syntetiske håret var kraftig og munnen kunne åpnes og lukkes. Oslo-Losen hadde på seg en grå (Ola-)jakke og et par bukser.

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Munnen til Oslo-Losen kunne åpnes og lukkes. Det innebar at den ene hånden til figurspilleren hadde grep om munnpartiet og den andre hånden kontrollerte og spilte med stengene festet i hver av figurens hender. 

Den klassiske stangfiguren skiller seg fra denne konstruksjonen ved en stang/rundstokk festet i hodet på figuren. Hos Oslo-Losen var det figurspillerens hånd og arm som som styrte og spilte med figuren. Armen var figurens 'ryggrad'.

For å få størst mulig bevegelse og fysisk uttrykk i ovennevnte konstruksjon så vel som de klassiske stangfigurene holder figurspilleren armene over hodet under spill. Begge omtales som "figurer spilt nedenfra".

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

Denne produksjonen handler om en reise tilbake i tid med Oslo-Losens egen tidsmaskin. "To barnebarn blir ved en tilfeldighet med på turen, og får en opplevelse som de sjelden vil glemme. (...) På turen møter de to mennesker og en diger mammut som de følger gjennom Oslo i forskjellige tidsepoker: istiden, jernalderen, vikingetida, Svaretdauden, andre verdenskrig, og fram til i dag."  

Utdrag fra programmet for produksjonen. 

Tilknyttet (3)
Stephan Østensen (person) – Scenograf, Opphavsperson, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Oslo-Losens Tidsmaskin (produksjon) – Stangfigur