Tre små griser

Inngår i produksjon "De tre små griser", Oslo Nye Teater (2018).

Tre små griser var hovedkarakterene i det musikalske eventyret med tittelen De tre små griser. Manus og sangtekster var ved Anthony Drewe og oversettelsen ved Harry Guttormsen som også var ansvarlig for regi. Scenografi, kostyme- og figurdesign var ved Tormod Lindgren og figurmaker var Kari Noreger.  Norgespremieren fant sted 27. januar 2018 i Oslo Nye Trikkestallen.  

Informasjon

(Objekt ID 107778)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 28. jan. 2018
Kategori Figurspiller og figur
Emneord Barn
Størrelse Mellom 50- 60 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

De tre små griser het Grynt, spilt av Suzanne Paalgard, Nuss, spilt av Sarah Christine Sandberg og Nøff, spilt av Knut Wiulsrød.   

Sammen med de tre grisebarna hører også Mamma Gris som ble spilt av Marianne Edvadsen.

Den store stygge ulven ble spilt av Per Emil Grimstad som i denne produksjonen var en skuespillerrolle og derfor ikke registrert som teaterfigur. 

Kilder: Oslo Nye Teater. ON!-Oslo Nye Teater, Teatermagasin våren 2018.

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert: 14.3. 2021.

Materialtyper

Kroppsdelene til de tre små griser var formet i skumgummi. Foruten hodet med munn som kunne beveges (a la muppets), var kropp, armer og bein også formet i skumgummi. Grisene var antropomorfisert, dvs. gjort menneskelignende i konstruksjon og klesdrakter. Figurspillerne hadde tilsvarende kostymer; en grisunge hadde skjørt og to grisunger var kledd i bukser, den ene i røde treningsbukser og den andre i rutete bukser. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Grisene kunne bevege munnene, men også ansiktene fordi materialet de var laget av var skumgummi. Sannsynligvis har de hatt et håndtak bak i hodet som har vært føringsmekanismen til grisene. Armer og bein var leddet slik at de beveget seg med figuren og/eller at figurspilleren selv kunne bevege dem med den andre armen sin.

Det fremkommer fra fotoene at det har vært et samspill/samhandling mellom figurspillerne og grisene i denne produksjonen.

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.  

Annen info

I ON!-Oslo Nye Teater står det følgende:

"Eventyrene var en form for folkelig underholdning som ble fortalt for å more og underholde. De eldste eventyrene, folkeeventyrene, ble fortalt muntlig fra den ene til den andre i gitte miljøer. Oppbygningen på eventyret var enkel og skjematisk, fortellingene var allemannseie med en kompleksitet som var slik at de var lette å gjenfortelle."

Videre står det i artikkelen at eventyret om De tre små griser har mange likhetstrekk med eventyret De tre bukkene bruse. Begge handler om  tre dyr som skal ut i verden for å finne lykkern. I den store verden lurer farer som for de tre bukkene er et stort troll under en bro, for de tre grisene er det en ulv i skogen. Dyrene prater og oppfører seg som mennesker, og den største og sterkeste vinner til slutt over farene.

Myhre, Margareta Magnus: "Kjente eventyr med moderne moral", ON!-Oslo Nye Teater, våren 2018. 

Tilknyttet (4)
Tormod Lindgren (person) – Designer, Scenograf
Kari Noreger (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
De tre små griser (produksjon) – Figurspiller og figur