Ugla

Inngår i produksjon Bukkene Bruse på badeland, Oslo Nye Teater og Riksteatret, (2015).

Ugla var en av teaterfigurene i produksjonen Bukkene Bruse på badelanddramatisert av Tine Thomassen etter boken av Bjørn F. Rørvik med samme tittel. Gilles Berger var ansvarlig for scenografi og kostyner og for teaterfigurene etter illustrasjonene i boken av Gry Moursund. Figurmakere var Berger og Ina Sæther Berger og regien var ved Anne Marit Sæther og Espen Dekko. Produksjonen var et samarbeid mellom Oslo Nye Teater og Riksteatret. Premieren fant sted 2. september 2015 på Oslo Nye Trikkestallen.

Informasjon

(Objekt ID 107768)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2. sep. 2015
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Ca. 45 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater og Riksteatret.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Regissør Anne Marit Sæther og scenograf Gilles Berger er kunstneriske lederer av Cirka Teater i Trondheim. 

Ugla ble spilt av Ingrid Liavaag 

Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne prosuksjonen. Disse er: De tre bukkene bruse, Trollet, Bade-Haren, Mømø og Grisene. Billettharen vises sammen med Badeharen. 

Kilder: Oslo Nye Teater og Riksteatret. Program fra produksjonen. ON! - Oslo Nye Teater, Teatermagasin høsten 2015.

Giver: Oslo Nye Teater og Riksteatret.

Transportert 12.01 2021. 

Materialtyper

Ifølge scenografen og figurmakeren Gilles Berger ble teaterfigurene i denne produksjonen laget av blant annet skrapgjenstender som ble funnet i fjæra i Fosen utenfor Trondheim. Her gikk han m.fl. langs fjæresteinene i timesvis og lette etter gjenstender. Mye av det de fant ble del av figurene i forestillingen. Sammentrykte brusflasker har blitt til neser, skosåler til hareører og gamle plastkanner til grisenes tykke kropper.

Gjenkjennelige material-elementer som ble brukt på Ugla var isolasjonsrør i plast til ben og tær, en underbukse for barn, øvre del av kropp og vinger ble  sannsynligvis laget av gjenbruksplast som ble patrinert som metall og hodet ble fremstilt som to store øyne. Ugla hadde en stripete caps på hodet. 

Konstruksjon/teknikk

Det viktigste føringsredskap for denne figuren var håndtraket festet i bakhodet på figuren. Mulige konstruksjoner og teknikker er omtalt under materialer. 

I denne produksjonen var spillet i store trekk åpent, dvs. at figuren og figurspilleren var synlige sammen på scenen, men det var også scener hvor figurspilleren ikke var synlig under spillet. Kobinasjonen av synlig og skjulte figurspillere i en og samme produksjon er den vanlige estetikken i samtidens figurteater. 

Det er med andre ord flytende overganger og derfor kan det være vanskelig å plassere teaterfigurene innen en bestemt kategori. Her er Ugla kategorisert som figurspiller og figur, men den kunne også ha vært plassert i en annen kaktegori. Teaterfigurer med håndtak bak i hodet er i galleriet samlet under kategorien bunrakuinspirerte figurer, men i denne gruppen vil figurspilleren og figuren i de fleste tilfeller være synlige under spillet.

Vurderingene er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

I teatermagasinet ON! - Oslo Nye Teater står det følgende: 

"Cirka Teaters signatur kjennetegnes først og fremst ved den heldige kombinasjonen Anne Marit Sæther og Gilles Berger. De har sammen utviklet et språk og en kunstnerisk stemme som etter hvert har gitt frigruppen en sterk identitet. Hennes stamme regihånd i møte med hans fleksible scenografi skaper en magi både kritikere, publikum og skuespillerne på scenen blir fasinert av. 

I arbeidet med Bukkene Bruse er det Anne Marit, sammen med medregissør og ideleverandør Espen Dekko som skal binde Gilles verk sammen med teksten til Bjørn F. Rørvik, forfatteren av boka."

Tekst: Linn Cecilie Blekkerud, ON! - Oslo Nye Teater.

Tilknyttet (5)
Gilles Berger (person) – Scenograf, Figurmaker
Ina Sæther Berger (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Bukkene Bruse på Badeland (produksjon) – Figurspiller og figur