Tre griser

Inngår i produksjon "Bukkene Bruse på Badeland", Oslo Nye Trikkestallen og Riksteatret, (2015).

Tre griser var karakterer i produksjonen Bukkene Bruse på badelanddramatisert av Tine Thomassen etter boken av Bjørn F. Rørvik med samme tittel. Gilles Berger var ansvarlig for scenografi og kostymer, og for teaterfigurene etter illustrasjonene i boken av Gry Moursund. Berger og Ina Sæther Berger var ansvarlig for produksjon av teaterfigurene. Regien var ved Anne Marit Sæther og Espen Dekko. Produksjonen var et samarbeid mellom Oslo Nye Teater og Riksteatret. Premieren fant sted 2. september 2015 på Oslo Nye Trikkestallen.

Informasjon

(Objekt ID 107765)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2. sep. 2015
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Tre griser hadde tre ulike størrelser.
Lisens

Oslo Nye Teater og Riksteatret.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Tre griser ble spilt av Per Egil Grimstad, Ingrid Liavaag og Suzanne Paalgard.

Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne prosuksjonen. Disse er: Trollet, Ugla, Bade-Haren og Bukkene Bruse. Billettharen vises sammen med Badeharen.

De tre grisene er lengst til venstre på fotoet.

Kilder: Oslo Nye Teater og Riksteatret. Program fra produksjonen. ON! - Oslo Nye Teater, Teatermagasin høsten 2015.

Giver: Oslo Nye Teater og Riksteatret.

Transportert: 12.1. 2021.

Materialtyper

Ifølge scenografen og figurmakeren Gilles Berger ble teaterfigurene i denne produksjonen laget av blant annet skrapgjenstender som ble funnet i fjæra i Fosen utenfor Trondheim. Her gikk han m.fl. langs fjæresteinene i timesvis og lette etter gjenstender. Mye av det de fant ble del av figurene i forestillingen. Sammentrykte brusflasker har blitt til neser, skosåler til hareører og gamle plastkanner til grisenes tykke kropper. De tre grisene av skrapmateriale var alle malt rosa. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. Ho

Konstruksjon/teknikk

Hodene til de tre grisene er laget av baller. Så ble de runde hodene bygget ut med snuter, ører og håndtak bak i hodet  for å kunne holde/spille med figurene.  Kroppene er satt sammen av flee elementer; kanner, drikkeflasker til amer og bein og hvor korkene er beholdt. Muligens kunne armene og beina beveges på i leddet der de var festet til kroppen. De hadde alle sorte- og hvitstripete badedrakter.  

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

ON!-Oslo Nye Teater skriver de følgende:

"Cirka Teater er vel kjent for sine sterke visuelle uttrykk. Gilles Berger har som scenograf fått flere priser for sin innovative, foranderlige og grensesprengende scenografi, som ofte gir skuespillerne store fysiske utfordringeri scenerommet. På grunn av sin kreativitet og sine håndverkeregenskaper, blir han av mange kalt "oppfinneren". Oppsetningene kjennetegnes ofte av "gjenbruksscenografi", forstått som scenografi bygget av deler som mange vil kalle "skrap". I skrap ser Gilles uante muligheter. (...) Gilles mener at de gamle søppelgjenstandene er med på å gi dukkene og forestillingen et røft og litt frekt preg. Akkurat som Gry Moursunds tegninger i den populære barneboken. 

Vi skal være trofast mot tegningene som så mange barn har et sterkt forhold til. Det er viktig for oss at barna kjenner igjen dukkenes utseende fra boka. Men vi vil også at de skal kjenne igjen elementer dukkene er laget av. At de ser at grisens nese er ikke bare en nese, men også en gammel flaske. 

Det er han selv som lager dukkene i Cirka Teaters base på den industrielle havna i Trondheim. Gilles, som også er utdannet møbeldesigner, i tillegg til utdanning fra teaterskole og kunstskole, lager det meste med sine egne hender."

Tekst: Linn Cecilie Bekkerud (2015): "Neser av brusflasker,  ører av skosåler", ON! Oslo Nye Teater.

Tilknyttet (5)
Gilles Berger (person) – Scenograf, Figurmaker
Ina Sæther Berger (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Bukkene Bruse på Badeland (produksjon) – Andre figurer