Bukkene Bruse

Inngår i produksjon "Bukkene Bruse på Badeland", Oslo Nye Trikkestallen og Riksteater (2015)

Bukkene Bruse var hovedkarakterene i produksjonen Bukkene Bruse på Badelanddramatisert av Tine Thomassen etter boken av Bjørn F. Rørvik med samme tittel. Gilles Berger var ansvarlig for scenografi og kostyner og for teaterfigurene etter illustrasjonene i boken av Gry Moursund. Figurmakere var Berger og Ina Sæther Berger og regien var ved Anne Marit Sæther og Espen Dekko. Produksjonen var et samarbeid mellom Oslo Nye Trikkestallen og Riksteatret. Premieren fant sted 2. september 2015 på Oslo Nye Trikkestallen.

Informasjon

(Objekt ID 107753)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2. sep. 2015
Kategori Andre figurer, Figurspiller og figur
Emneord Barn
Størrelse Tre størrelser - fra 45 til 75 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater og Riksteatret.

Copyrigyt.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Regissør Anne Marit Sæther og scenograf Gilles Berger er kunstneriske lederer av Cirka Teater i Trondheim. 

Den minste Bokken Bruse ble spilt av Marianne Edvardsen, den mellomste   av Sarah Sandberg og Den store Bukken Bruse ble spilt av Paal Viken Bakke.

Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne prosuksjonen. Disse er: Trollet, Ugla, Mømø og Grisene. Billettharen vises sammen med Badeharen. 

Kilder: Oslo Nye Teater og Riksteatret. Program fra produksjonen. ON! - Oslo Nye Teater, Teatermagasin høsten 2015.

Giver: Oslo Nye Teater og Riksteatret.

Transportert: 12.1. 2021.

Materialtyper

Ifølge scenografen Gilles Berger ble teaterfigurene i denne produksjonen laget av blant annet skrapgjenstander som ble funnet i fjæra i Fosen utenfor Trondheim. Her gikk han m.fl. langs fjæresteinene timesvis og lette etter gjenstander. Mye av det de fant ble del av figurene i forestillingen. Sammentrykte brusflasker har blitt til neser, skosåler til hareører og gamle plastkanner til grisenes tykke kropper.

Et gjennomgående materiale i denne produsksjonen var plast. Grisenes hoder var runde, de hadde horn, ører, snuter, markerte øyne og en 'krusedull' av 'hår' på toppen av hodene. Kroppene var plastsylindre med bein og armer festet til kroppen. De hang løst og fulgte kroppens bevegelser.  

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

De tre bukkene hadde styrings- og spillegrep for figurspilleren festet i hodet på hver figur. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

I ON!-Oslo Nye Teater skriver de følgende:

"Cirka Teater er vel kjent for sine sterke visuelle uttrykk. Gilles Berger har som scenograf fått flere priser for sin innovative, foranderlige og grensesprengende scenografi, som ofte gir skuespillerne store fysiske utfordringer i scenerommet. På grunn av sin kreativitet og sine håndverkeregenskaper, blir han av mange kalt "oppfinneren". Oppsetningene kjennetegnes ofte av "gjenbruksscenografi", forstått som scenografi bygget av deler som mange vil kalle "skrap". I skrap ser Gilles uante muligheter. (...) Gilles mener at de gamle søppelgjenstandene er med på å gi dukkene og forestillingen et røft og litt frekt preg. Akkurat som Gry Moursunds tegninger i den populære barneboken. 

Vi skal være trofast mot tegningene som så mange barn har et sterkt forhold til. Det er viktig for oss at barna kjenner igjen dukkenes utseende fra boka. Men vi vil også at de skal kjenne igjen elementer dukkene er laget av. At de ser at grisens nese er ikke bare en nese, men også en gammel flaske. 

Det er han selv som lager dukkene i Cirka Teaters base på den industrielle havna i Trondheim. Gilles, som også er utdannet møbeldesigner, i tillegg til utdanning fra teaterskole og kunstskole, lager det meste med sine egne hender."

Tekst: Linn Cecilie Bekkerud (2015): "Neser av brusflasker,  ører av skosåler", ON! Oslo Nye Teater.

Tilknyttet (5)
Gilles Berger (person) – Scenograf, Designer, Figurmaker
Ina Sæther Berger (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Bukkene Bruse på Badeland (produksjon) – Andre figurer