Smitt og Smule

Inngår i produksjon Spilte i programserien "Tree-fire-fem", produsert av NRK.

Smith og Smule medvirket i programserien Tre-fire-fem som ble laget i 16 episoder i 1982 og 8 episoder i 1984. Regien var ved Grete Høien og Herman Gran. Programledere var Vibeke Sæther og Halvdan Sivertsen. 

Informasjon

(Objekt ID 107175)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1982
Kategori Håndfigur
Emneord TV-figur, Barn
Størrelse Ca. 20-25 cm.
Lisens

Åsmund Huser.

Les mer

Programmserien Tre-fire-fem var rettet mot førskolebarn og formålet var å lage en serie om barns nære hverdag. Det ble lagt mindre vekt på læring og aktivisering som sto i et visst motsetningsforhold til den pedagogiske stilen som hadde preget barneprogrammene på 1970 tallet. Det nye var også merkbart i bruken av teaterfigurer.

Smith og Smule var ordløse, men ikkle lydløse, de var snarere støyende. Åsmund Huser var både figurmaker og figurspiller. 

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: Åsmund Huser og NRK.

Transportert: 29.01. 2024.

Materialtyper

Smith og Smule ble laget av hver sin hanske med en forhøyning/halvsirkel (i skumgummi, trukket med stoff) som ble sydd på hver av hanskene på håndbaken. På halvsirkelen ble det festet øyne med sort pupill på hvit bakgrunn. På toppen av hodet fikk de begge hver sin hårmanke av garn, den ene fikk rødt hår og den andre gult hår. Enklere kan det nesten ikke  gjøres om du skal lage en teaterfigur. 

Konstruksjon/teknikk

Med Smith og Smule hadde ingen konstruksjon, det er figurspillerens hånd som gjør alle bevegelsene og skaper alle uttrykkene. Denne enkle figuren kan gjøre mange og uventede/rare ting som kan passe inn i ulike sammenhenger. Fingrene og håndens bevegelighet er nøkkelen til å spille denne type figur. 

Tilknyttet (2)
Åsmund Huser (person) – Designer, Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson