Smitt og Smule

Inngår i produksjon Spilte i programserien "Tree-fire-fem", produsert av NRK.

Smitt og Smule medvirket i programserien Tre-fire-fem som ble laget i 24  episoder fra 1982 til 1984. I samme program medvirket Labbetuss, en gammel engelsk 'sheepdog' som etterhvert også ble navnet på programmet. 

Programlederne var vekselvis Halvdan Sivertsen og Vibeke Sæther. Manus var ved Ingebjørg Dahl Sem og Per Knutse, regien ved Grete Høien og Hermann Gran. 

Programmet var rettet møt førskolebarn og formålet var å lage en serie om barnas nære hverdag. Det ble lagt mindre vekt på læring og aktivisering, noe som sto i et visst motsetningsforhold til den pedogisiske holdning som hadde preget barneprogrammene på 1970-tallet. 

Det ble laget 24 episoder og programmet ble sendt i to sesonger. Seriene ble sendt i reprise i 1986, 1988, 1992 og 1993.

Informasjon

(Objekt ID 107175)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1982
Kategori Håndfigur
Emneord TV-figur, Barn
Størrelse Ca. 20-25 cm.
Lisens

Åsmund Huser.

Les mer

I hver episode møtte barna en programleder og hunden Labbetuss. Han kunne bli svært begeistret, men også veldig lei seg - slik som barn blir. Gjennom sang, lek og samtale tok programlederen opp et nytt tema i hver episode. 

Smitt og Smule var ordløse, men ikkle lydløse, de var snarere støyende. Åsmund Huser var både figurmaker og figurspiller. 

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024. Wikipedia  (http://no.wikipedia.org/wiki/Labbetuss).

Giver: Åsmund Huser og NRK.

Transportert: 29.01. 2024.

Materialtyper

Smitt og Smule ble laget av to hansker med en forhøyning/halvsirkel (i skumgummi, trukket med stoff) som ble sydd på hver av hanskene på håndbaken. På halvsirkelen ble det festet øyne med sort pupill på hvit bakgrunn. På toppen av hodet fikk de begge hver sin hårmanke av garn, den ene fikk rødt hår og den andre gult hår. Enklere kan det knapt gjøres for å lage en håndfigur. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Smitt og Smule hadde ingen konstruksjon, det er figurspillerens hånd som gjør alle bevegelsene og skaper alle uttrykkene. Denne enkle figuren kan gjøre mange og uventede/rare ting som kan passe inn i ulike sammenhenger. Fingrene, hånden og håndleddets  bevegelighet er nøkkelen til å spille denne type figur. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Tilknyttet (2)
Åsmund Huser (person) – Designer, Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson