Trygaios

Inngår i produksjon "Full fjert for fred" (2003) Oslo Nye Trikkestallen

Trygaios var en av karakterene i produksjonen Full fjert for fred basert på en bearbeidelse av Freden av Aristofanes av Petter Næss. Scenografi, dessign og realisering av teaterfigurer var ved Tatjana Zaitzow og regien var ved Petter Næss. Norgespremieren fant sted på Dukketeatret på Trikkestallen 8. mars 2003. 

Informasjon

(Objekt ID 105658)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 8. mar. 2003
Kategori Bunraku inspirert figur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 80-85 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Trygaios ble spilt av Hans Rønningen. Epleblomst er den andre figuren som er registrert under denne prooduksjonen. 

Kilder: Oslo Nye Teater. Program for produksjonen.

Giver: Oslo Nye Teater

Transportert: 22.10. 2020

Denne produksjonen markerte femti års jubileum for Dukketeatret på Oslo Nye Teater. Samtidig kunne ensemblet flytte inn i nye og tisdmessige lokaler på Trikkestallen på Torshov. En stor dag for det lille og slitesterke ensemblet som heretter fikk navnet Oslo Nye Trikkestallen. 

Materialtyper

Hodet ble formet i isopor, forsterket med japanpapir og trelim, deretter pusset og malt. På hodet hadde Trygaios en strikket lue. Kropp, armer og bein ble formet i skumgummi. Kostymet besto av en strikket genser, bukser som rakk til leggen og en vest. Han var dekorert med stykker av saueskinn på skuldrene.

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen var en håndholdt figur, også kalt forenklet bunraku figur, med håndtak bak i hodet som spillgrep. Armene hang løst og ble beveget med den andre armen til figurspilleren., en om gangen. En en liten hempe var festet på innsiden av hånden til figuren for å ha et mer kontrollert og et mindre synlig grep om hånden. Figurspilleren spilte med figuren foran sin egen kropp under framføringen.

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

Om Tatjana Zaitzow står det følgende i programmet: "Tatjana Zaitzow, er utdannet arkitekt og danser. Hun har vært kunstnerisk leder for Petrusjka Teater siden 1978, Trondheims første frie teater. Hun har vært scenograf, dukkemaker og dukkespiller for alle prosjekter, men har også hatt oppdrag for andre prosjekt- og institusjonsteatre. Hun har deltatt på festivaler og gjestespill i Frankrike, Polen, Tyskland, Jugoslavia, Estland, Finland, Canada og Russland. Zaitzow har mottatt flere priser, bl.a. Tyrihansprisen." 

Tilknyttet (3)
Tatjana Zaitzow (person) – Scenograf, Designer, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Full fjert for Fred (produksjon) – Bunraku inspirert figur