Slettetrollene

Inngår i produksjon "Østenfor sol og vestenfor måne" (1976), Riksteatret

Slettetrollene var teaterfigurer i produksjonen Østenfor sol og vestenfor måne. Claude Morrand (fransk) gjorde en fri bearbeidelse av det norske folkeeventyret med samme tittel. Oversettelsen fra fransk til norsk ble gjort av Svein Selvig. Scenograf og designer var Elisabeta G. Conovici og regissør var Margareta Niculescu. Østenfor sol og vestenfor måne hadde premiere 4. oktober 1976 i Kristiansund. 

Denne produksjonen var en milepel i Riksteatrets historie. Den markerte åpningen av en egen scene for et reisende figurteater som dengang ble kalt Riksteatrets dukketeater. 

Informasjon

(Objekt ID 105631)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 4. okt. 1976
Kategori Maske
Emneord Barn
Størrelse Ca. 170 cm.
Lisens

Riksteatret.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Slettetrollene ble spilt av Christine Stoesen og Stein Grønli under høstturnéen i 1976. 

Vi viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er: Den vesle jenta, Kråka, Bjørnen og Havtrollet.

Kilder: Riksteatrets arkiv. Mona Wiigs private arkiv. 

Giver: Riksteatret. Mona Wiig.

Transportert: 22.10. 2020. 

Materialtyper

De to slettetrollene var laget av skumgummi. Hodene var så store at de skjult figurspillerne fra hodet og til livet. Det var et solid rammeverk i tre innebygget i hoden på masken som figurspillerne kunne holde i for å spille med dem. Hodene var trukket med elsatisk frottér, øynene var runde kuler og ansiktstrekk var malt med grov pensel. Nesene var usedvanlig store og laget av isopor som ble forsterket med bomullsgas og lim og deretter malt. Munnene var markert med spisse, sorte tenner i finer som var festet til munnen. Begge hodene hadde stritt hår av jute eller lignende stivt materiale som var festet rundt hele hodet. 

Figurspillerne forøvrig var kledd i sort trikot og de hadde begge hansker på hendene.

Konstruksjon/teknikk

De to figurspillerne holdt hvert sitt hode tett inntil ansiktet og overkroppen. De var begge skjult bak hodene. De brukte den ene armen til å spille med hodet, og den andre armen til å gestikulere og agere med. Dessuten var hele kroppen i bevegelse hos begge slettetrollene. De var uttrykksfulle i kraft av sitt groteske uttrykk og ikke minst ved sin størrelse. 

Tilknyttet (4)
Elisabeta Georgeta Conovici (person) – Scenograf, Designer
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Teatrul Tandarica (organisasjon) – Opphavsperson
Østenfor sol og vestenfor måne (produksjon) – Maske