Prinsessen

Inngår i produksjon Veien til jordens hjerte (1992) Oslo Nye Dukketeater

Prinsessen var hovedkarakteren i produksjonen Veien til jordens hjerte basert på en dramatisering av Kjersti Germeten. Den bygget på et eventyr av Regine Normann med samme tittel. Hans Petter Harboe var scenograf, Helena von Bergen designet teaterfigurene og trolig var Kari Noreger figurmaker. Regien var av Barthold Halle. Produksjonen hadde premiere på Dukketeatret på Bymuseet på Frogner 27. mars 1992. 

Informasjon

(Objekt ID 105621)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 27. mar. 1992
Kategori Bunraku inspirert figur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 65-70 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

På et av fotoene ser vi Prinsessen sammen med Huldredronningen. Prinsessen ble sannsynligvis spilt av Kjersti Germeten.  Den blå gutten og Dvergen er de andre to figurene som er registrert under denne produksjonen. 

Kilder: Oslo NyeTeater

Giver: Oslo Nye Teater

Transportert: 21.10 2020. 

Materialtyper

Hodet, hendene og føttene ble sannsynligvis skåret ut i isopor, derette forsterket med bomullsgas og lim og malt. Ansiktstrekkene var tydelige og håret var langt og rødt. Armene hadde ledd i skuldre, albuer og håndledd og beina i hoftene, knærne og anklene. Skuldre og hofter var bundet sammen med tekstil eller annet bøyelig og slitesterkt materiale slik at figuren kunne bøye seg i midjen. Hun var kledd i en grønn bluse, et rustrødt skjørt og knebusker i samme farge. 

Konstruksjon/teknikk

Det er sannsynlig at Prinsessen ble konstuert som en forenklet bunrakufigur med et håndtak festet i bakhodet som figurspilleren kunne holde i og spille med den. Figuren hadde trolig et ledd i feste mellom hodet og halsen og ellers ledd i armer, bein og midje. Under spillet vil både armer og bein bevege seg natulig med kroppen. Foruten hånden som holdt hodet og kroppen, kunne figurspilleren bruke den andre hånden til vekselvis å spille med arm og bein. 

Tilknyttet (5)
Hans Petter Harboe (person) – Scenograf
Helena von Bergen (person) – Designer
Kari Noreger (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Veien til jordens hjerte (produksjon) – Bunraku inspirert figur