Kongen

Inngår i produksjon "Bittesmåene" (1993) Oslo Nye Dukketeatret.

Kongen var en av figurene i produksjonen Bittesmåene basert på en dramatisering av Kirsten Sørlie, etter en historie av Roald Dahl med samme tittel. Iben Sandemose var scenograf, figurdesigner og Kari Noreger figurmaker.  Regien var ved Kirsten Sørlie. Produksjonene hadde urpremiere den 23. april 1993 på Dukketeatret på Bymuseet på Frogner. 

Informasjon

(Objekt ID 105475)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 23. apr. 1993
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca.55 cm
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Per Skjølsvik spilte Kongen

Vi visert til den andre figuren som er registrert under denne produksjonen som er Billy. 

Kilder: Oslo Nye Teater.

Giver: Oslo Nye Teater

Transportert 19.10. 2020.

Materialtyper

Hodet til Kongen kan være laget av isopor med med forsterkninger i tre til nese og spisse ører. Det er også mulig at hodet ble laget i tre. Figurene hadde 'innsunkne' øyne, lang spiss nese som var bøyd nedover og lange ører som sto rett opp fra toppen av hodet. En krone var plassert mellom de høye ørene og den var like høy og spiss som dem. Kongen hadde en blålilla kappe  med burgunderrød hals og stor krage. Kappen nådde ham til knærne. På beina hadde han lange støvler som rakk til knærne. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Det ser ut som om Kongen var konstruert som en klassisk stangfigur hvor  hodet ble festet på en rundstokk med forlengelse til håndtak for figurspilleren. (Rundstokken ble tredd igjennom et hull i skulderpartiet). Armene ble festet til skuldrene og leddet i albuen og håndleddet. Til hver av hendene ble det festet en førerstang/pianotråd for å kunne spille med armene og hendene. Bena ble også brukt i spill, enten direkteført av figurspilleren.Det er også sannsynlig at figurspilleren har hatte hjelpende hånd/hender fra en annen spiller, begge deler er mulig. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (4)
Iben Sandemose (person) – Scenograf, Designer
Kari Noreger (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Bittesmåene (produksjon) – Bunraku