Askepott

Inngår i produksjon "Askepott" (1991), Oslo Nye Teater

Askepott var basert på Charlotte B. Chorpennings dramatiseringa av eventyret med samme tittel. Christian Egemar hadde ansvar for scenografi og design av figiurer og Kari Noreger for realisering av figurene. Harry Guttormsen var regissør. Produksjonen hadde premiere 13. september 1991 på Dukketeatret i Bymuseet på Frogner. 

Informasjon

(Objekt ID 105353)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 13. sep. 1991
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 50-60 cm i snitt.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Fotoet viser ensemblet med figurene. De medvirkende var - fra øverst til venstre: Anne-Lise Ruud, Stein Kiran og Kjersti Germeten. Nederst fra venstre: Christine Stoesen, Knut Wiulsrød og Per Skjølsvik. 

Anne Lise Ruud spilte annen søsteren Curdkin, Camilla Tostrup spilte Moren/Dronninen og alternerte med Stein Kiran),Christine Stoesen spilte Askepott, Kjersti Germeten spilte første søster, Knut Wiulsrød spilte Prinsen. Se ytterligere informasjon under produksjonen på Sceneweb. 

Kilder: Oslo Nye Teater.

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert 14.10.2020. 

Materialtyper

Hodene til figurene ble skåret ut i isopor og forsterket med med bomullsgas og liv, deretter ble de pusset og malt. Parykkene er trolig laget av garn. Øynene på samtlige er tydelig markerte og de har alle store, sorte pupiller. 

Stangfigurene generelt har et skulderparti som armene er festet til. Klesderaktene til figurene viser stand og staatus. Alle figurene er bygget, mer eller mindre, over samme lest.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.  

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen til disse figurene var bygget over lesten til den klassiske stangfiguren. De har en stang/pianotråd festet i hver hånd og en stang som er festet i hodet med forlengelse til figurens brystparti. Figurspillerens  holder hodet og kropp i en hånd (rundstokken) og i stengene i den anndre hånden. Figurspilleren holder armene med stangfiguren  hevet under spillet. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet
Christian Egemar (person) – Scenograf, Designer
Kari Noreger (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Askepott (produksjon) – Stangfigur