Sverdsmeden

Inngår i produksjon "Mio, min Mio" (1980), Oslo Nye Teater

Sverdsmeden var en av karakterene i produksjonen Mio, min Mio  basert på romanene med  samme tittel av Astrid Lindgren. Dramatiseringen ble gjort av Kjersti Germenten og Ragnhild Wang. Scenografien var ved Hans Petter Harboe og Germeten og Wang hadde ansvaret for design og realisering av teaterfigurene. Barthold Halle var regissør. Mio min Mio hadde premiere på Dukketeatret, Frogner Hovedgård 11. september 1980. 

Informasjon

(Objekt ID 104816)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 11. sep. 1980
Kategori Humanett
Emneord Barn, Humanett
Størrelse Ca. 180 cm. (med forbehold)
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Sverdsmeden ble spilt av Knut Wiulsrød.

Den andre figuren som er registrert under denne produksjonen er Mio. 

Anne M. Helgesen skriver følgende:"Mio, min Mio brøt med et tabu i den moderne barnekulturen med sin behandling av temaet død. Ved å dramatisere boka, brøt Oslo Nye Dukketeater dette tabuet. De signaliserte at barneteater og figurteater ikke bare var underholdningsteater, det var kunst. Ensemblet skulle ha frihet til å behandle tema og velge form ut fra kunstneriske hensyn, uavhengig av hva pedagoger og barnekultureksperter måtte ha av innvendinger." (Helgesen, Anne M. 2003:367)

Kilder:

Helgesen, Anne M. (2003): Animasjonen - Figurteatrets velsignelse og forbannelse. Norsk figurteaterhistorie, UiO.

Program for Mio, min Mio, Oslo Nye Teater, 1980.

Giver: Oslo Nye Teaters repertoadatabase og 

Knut Wiulsrød. 

Materialtyper

Det store hodet til Sverdsmeden må ha vært laget i isopor, forsterket med bomullsgas og lim, pusset og malt. Dette er den tradisjonelle måten å bearbeide dette syntetiske materialet på.

Sverdsmedens ansiktsform var kantet, det var de små øynene som skilte seg ut fra resten av hodet. På fotoet var ansiktet rød, men det kan skyldes lyssettingen. Vurderingen av denne figuren er gjort på bakgrunn av foto som kun viser hodet og skuldrene til figuren. Knut Wiulsrød, som spilte denne Sverdsmeden, har fortalt at han var inne i kroppen og holdt hodet på en stang. Han brukte også den andre hånden som figurens hånd. Wiulsrød er en pålitelig kilde.

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen til Sverdsmeden var en humanett som betyr at figurspilleren var inne i selvekroppen til  figuren og holdt hodet på en stang. Figurspilleren brukte en av sine armer til å til slegge og hammer. Denne figuren var stor, det er uvisst hvor stor. Men det er mulig å tippe en persons kroppshøyde pluss et stort hode, da kan høyden bli rundt 180 cm, (men her tas forbehold).

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto og innspill fra figurspilleren. 

Tilknyttet (5)
Hans Petter Harboe (person) – Scenograf
Kjersti Germeten (person) – Figurmaker
Ragnhild Wang (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Mio, min Mio (produksjon) – Humanett