Kongen

Inngår i produksjon Fra Aladdin og den magiske lampen (2004), Oslo Nye Teater

Kongen var en av figurene i Oslo Nye Teaters produksjon Aladdin og den magiske lampen, basert på en dramatisering for figurteater av Terje Mærli etter eventyret fra 1001 natt med samme tittel. Christine Lohre var scenograf, Grete Larssen var figurdesigner og -maker, og Terje Mærli hadde ansvar for regi. Produksjonen hadde premiere på Oslo Nye Trikkestallen, Torshov 27.08.2004. 

Informasjon

(Objekt ID 104811)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 27. aug. 2004
Kategori Marott
Emneord Barn
Størrelse ca. 50-60 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Kongen ble spilt av Knut Wiulsrød.

Sceneweb viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er Prinsesse Badr-al-Budur, Aladdins mamma, Aladdin og Trollmannen.    

KILDER:

Oslo Nye Teater. Program fra produksjonen. 

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert 06.09.2020.

Materialtyper

Ifølge designer og figurmaker Grete Larssen ble hodet til figuren laget av et termoplast-materiale som varmes opp og formes. Materialet stivner når det blir kalt. Hode og ansiktsform ble først modellert i leire og støpt i negative former. Ifølge kilden blir formen mer presis med denne teknikken.

De små øynene satt langt oppe i ansiktet. Kongen hadde en stri sort bart og stritt sort hår og på hodet hadde han en liten fez-lignende hatt. Det som var synlig av kostymet var en turkisfarget vid overdel med vide ermer. Figuren hadde et lite skulderparti som kostymet/overdelen var tredd på.

Det sies at de høye putene som kongen tronet på ble 'ivaretatt' av en figurspiller, uvisst på hvilken måte. Bruk gjerne di egen fantasi.

Beskrivelsen er delvis gjort på på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Marotten ble konstruert slik at figurspilleren brukte sin hånd til figurens hånd. Spilleren kunne veksle mellom høyre og venstre hånd, avhengig av hvilken hånd som holdt hodet. Denne teknikken er enkel og spilleren har den fordelen at hånden kan gripe og gestikulere på en kontrollert og presis måte. Med den andre hånden holdt figurspilleren hodet til Kongen. 

Beskrivelsen er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (4)
Christine Lohre (person) – Scenograf
Grete Larssen (person) – Designer, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Aladdin og den magiske lampen (produksjon) – Marott